Erişilebilirlik

Rumsfeld: 'Asker Konusunda Görüşüyoruz' - 2003-10-22


Irak'ın Şiiler için kutsal Kerbela kentinde bir camiyi basan Irak polisi, şiddet eylemlerine karıştıkları gerekçesiyle 35 kişiyi tutukladı.

Koalisyon kuvvetlerinin desteğinde yapılan operasyon sırasında olay çıkmadığı öğrenildi.

Geçen hafta Kerbela’da bir dizi şiddet olayı meydana gelmiş Iraklı polisler ve koalisyon kuvvetleri saldırılara hedef olmuştu. Tutuklanan kişilerin bu olaylarda parmağı olduğu sanılıyor.

Bu arada, Amerikan askerleri tarafından bomba aranmasında kullanılan bir köpek, Bağdat’ta olay Amerika aleyhtarı bir gösteriye sebep oldu.

Haberlere göre, gösteriye, Iraklı bir kadının elindeki paketi “mekruh” olduğu gerekçesiyle köpeğe koklatmak istememesi yolaçtı.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, başta Körfez ülkeleri olmak üzere, birçok ülkenin Irak’ın kalkınmasına destek sağlayacağını tahmin ettiğini söyledi. Bakan, bu hafta sonu İspanya’da toplanacak bağış yapan ülkeler konferansında, Irak için ne kadar yardım vaat edileceğini bilmediğini ancak umutlu olduğunu söyledi. Rumsfeld şöyle konuştu:

"İnsanların Irak’ta olup bitenlerin önemini anlayacaklarına, işimizin ne kadar zor olduğunu ve buna rağmen gelişme sağladığımızı göreceklerine inanıyorum.

Rumsfeld, Savunma Bakanlığı’nda gazetecilerle yaptığı konuşmada, şu anda, Irak’ta, 32 ülkeden asker bulunduğuna dikkati çekti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, yabancı ülkeleri Irak’ın gelişmesine katkıda bulunmaya teşvik eden kararına değinen bakan, yardımın asker göndermekle sınırlı olmadığını, para yardımı da yapılabileceğini söyledi.

New York Times gazetesinin bir haberine göre, Savunma Bakanlığı yetkilileri, Körfez ülkelerinin Irak’a milyarlarca Dolar tutarında yardım yapmalarını bekliyor; hatta beklemekten öte,talep ediyor. Nedeni ise Saddam Hüseyin tehdidinin ortadan kalkmasının en çok Suudi Arabistan’la Körfez ülkelerinin işine yaraması.

Savunma Bakanı Rumsfeld, konuşmasında, Irak’ta, şu anda, 130 bin Amerikan askeri ve İngiliz birlikleri dahil, 24 bin yabancı asker bulunduğunu belirtti. Bush yönetiminin, başka ülkelerden Irak’a asker gönderilmesini memnunlukla karşılayacağını söyleyen Bakan, yeni birliklerin Amerikan askerlerinin omuzlarındaki yükü hafifleteceğini vurguladı. Rumsfeld, "Yeni askerlerin gelişi Irak halkına koalisyonun geniş tabanlı ve sorunun uluslararası bir sorun olduğunu ve bunun işgal değil geçici bir durum olduğunu gösterecektir" dedi.

Amerika Savunma Bakanı, Türkiye’yle birlikte 4-5 ülkeyle daha asker konusunun görüşüldüğünü söyledi ancak bu ülkelerin adlarını açıklamadı.

XS
SM
MD
LG