Erişilebilirlik

ABD Maliye Bakanı Dünya Piyasalarını Sarstı - 2003-10-21


Amerika Maliye Bakanı John Snow’un yakında faizlerin yükselebileceğini söylemesi, dünya döviz ve bono piyasalarında çalkantıya yol açtı.

London Times gazetesinde yayınlanan mülakatta, Amerika Maliye Bakanı yüksek faizlerin güçlü bir ekonominin göstergesi olduğunu belirterek, faizlerin yükselmemesinin kendisini için bir kaygı kaynağı olacağını söyledi.

Mülakatın yayınlanmasından sonra Amerikalı yetkililer, bu yorumun Amerikan politikasıyla ilgili olmayıp bakanın gözlemlerini yansıttığını savundular.

Bu açıklamadan önce Amerikan bonoları Tokyo borsasında düşerken, dolar tüm dünyada hızlı bir tırmanış yaşadı.

Faizlerin yükseleceği beklentisi, faiz geliri için satın alınan bonoların değerini düşürürken, Amerikan Dolar’ını da güçlendirdi.

Amerika Maliye Bakanı Snow ayrıca, ülke ekonomisinin önümdeki yıl yüzde dört oranında büyüyeceği ve iki milyon yeni iş yaratacağı beklentisini dile getirdi.

Öte yandan bazı Amerikan şirketlerinin üç aylık karlarındaki artış sayesinde borsalar yeni bir haftaya yükselerek başladı.

New York Borsası’nın göstergesi Dow Jones Endeksi 56, Standard and Poors Five Hundred endeksi 5, teknoloji ağırlıklı NASDAQ ise 13 puan yükseldi. Microsoft, Intel, Texas Instruments ile Southwest Airlines şirketlerinin üç aylık karları beklenenin üzerinde bir artış gösterdi.

XS
SM
MD
LG