Erişilebilirlik

BM'den Arap Ülkelerine Çağrı - 2003-10-21


Birleşmiş Milletler, Arap ülkelerinde modern dünya hakkında giderek derinleşen bir bilgi yetersizliği bulunduğunu bildirdi.

Bir grup Arap bilim adamı ve gözlemci tarafından hazırlanan 180 sayfalık rapor Amman’da yayınlandı. Rapor Arap ülkelerini, her kademede gerilemekte olan eğitime daha çok yatırım yapmaya çağırıyor.

Arap ülkelerinin eğitim, teknoloji ve bilimsel araştırma alanlarında daha da gerileme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu kaydedilen raporda, hükümetlerden, haber alış verişinin önündeki engelleri kaldırmaları isteniyor.

Rapora göre, bu ülkelerde haberleşme altyapısı da son derece yetersiz. Dünyada bin kişiye 78 bilgisayar düşerken, Arap ülkelerinde bu sayı binde 18 olarak hesaplandı.

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı raporda Arap hükümetlerinden, kültürel açıklığa yer vermeleri, dini siyasetten ayırmaları ve teröre karşı uygulanan aşırı güvenlik önlemlerini kaldırmaları da isteniyor.

Rapor basın özgürlüğünü sınırlayıp gazetecileri sindiren Arap ülkelerini de eleştiriyor.

Bu ülkelerde kablolu ve uydu televizyon haberciliğinin gelişmesiyle parlamentoya daha çok kadın üye seçilmesi ise övülüyor.

XS
SM
MD
LG