Erişilebilirlik

2004 Bütçe Hedefleri Açıklandı - 2003-10-20


Türkiye’nin ekonomik krizin etkilerini aşmaya başladığı bir dönemde hazırlanan bütçeye damgasını vuran en önemli noktaysa, yine IMF politikaları. Son dönemde enflasyon oranlarında ciddi bir gerileme sağlayan Türk ekonomisindeki bu eğilimin gelecek yıl da sürmesi hedefleniyor.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın 2004 bütçesiyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamaya göre, bu yıl sonu itibariyle toptan eşyada yüzde 16.5, tüketici fiyatlarındaysa yüzde 20 civarında gerçekleşecek. Gelecek yıl için enflasyon hedefiyse yüzde 12 olarak belirlenmiş durumda. 2003 yılı için saptanan yüzde beşlik büyüme oranının tutturulacağını belirten Unakıtan, 2004 yılında da aynı oranda bir büyüme hedeflendiğinin söyledi. Ancak bu büyüyen pastadan, devlet memurları aynı oranda yararlanamayacak. Çünkü bütçe taslağında memur zamlarına ilk ve ikinci altı aylarda yüzde altışar oranında zam yapılması planlanıyor.

Unakıtan’ın açıklamalarına göre, 2004 yılında Türkiye’nin nüfusu 72 milyona yaklaşacak kişi başına düşen gelirse, 278 dolar artışla, 3 bin 644 dolar olacak. Maliye bakanı Unakıtan, 2004 bütçesinin uluslar arası standartlara göre hazırlandığını vurgulayarak, “Bu yeni bütçe sınıflandırmasının en önemli özelliği kamu harcamalarının ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerinin analizine uygun olması ve uluslararası karşılaştırmalar yapılmasını mümkün kılabilmesidir” dedi. Unakıtan, taviz vermeden uyguladıkları mali disiplinin bütçe politikaları ve makro ekonomik gelişmelere olumlu etkilerinin net bir şekilde görülmeye başlandığını ifade etti.

Ancak Maliye Bakanı Unakıtan sözlerini “2003 yılı hedeflerine ulaşmada başarılı olmamız, her şeyin güllük gülistanlık olduğu ve düzlüğe çıktığımız anlamına gelmemektedir” diye sürdürdü. Bakan,”Mali disiplin anlayışı, 2004 yılında da temel önceliğimiz olacaktır. Bu konuda kararlıyız ve kararlı olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Unakıtan ayrıca Türk Lirasından sıfır atma çalışmalarına başlanacağını da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG