Erişilebilirlik

'Terörizmle Mücadelelerini BM'ye Rapor Etmeyen Ülkeler' - 2003-10-17


Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Komitesi'nin başkanı, bir çok ülkenin terörizme karşı nasıl mücadele ettiklerine ilişkin raporları geciktirdiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler anti-terör komitesi 11 Eylül saldırılarının ardından, bütün ülkelerin benzer saldırıların gelecekte de yaşanmasını önleme çabalarını ortaklaştırmak amacıyla kuruldu.

Üç aşamalı planın ilk adımı her ülkedeki yasal düzenlemelerin incelenmesi olarak saptandı. İkinci aşamada, teröristlerin mali kaynaklarını kesmeyi ve terör faaliyetlerini önlemeyi amaçlayan yasal düzenlemelerin uygulanması öngörülüyor.

Bu nedenle, her ülkenin kendi anti-terör yasalarını komiteye iletmesi gerekiyor. Ancak İspanya’nın Birleşmiş Milletler temsilcisi Inocencio Arias, 40’tan fazla ülkenin belirlenen takvimin gerisinde olduğunu açıkladı.

Bir çevirmen aracılığıyla Birleşmiş Milletler’e seslenen Arias, 31 Ekim tarihinde bu ülkelerin isimlerini Güvenlik Konseyi’ne bildireceklerini söyledi.

Bu açık oturum, Birleşmiş Milletler’in bir başka komitesinin El-Kaide ve Taleban’ın mali faaliyetlerinin izlenmeyi zorlaştıracak ölçüde karmaşıklaştığını açıklamasının ardından düzenlendi.

Amerikalı temsilci James Cunningham, gecikmeleri önlemek amacıyla komite üyelerinin ilgi ülkelerin başkentlerini ziyaret etmesini önerdi.

“Başkentlerde yapılacak görüşmelerin amacı, uygulamada çıkan sorunları ve üye ülkelerin hangi alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğunu belirlemek olmalı.”

Amerikalı temsilci, bütün ülkelere terörle mücadele çabalarına katılmaları için yeniden çağrıda bulundu ve bunun için yeni bir terör saldırısının beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG