Erişilebilirlik

Küba'da Gazeteci Olmak Zor - 2003-10-16


Inter-Amerikan Basın Birliği, basın özgürlüğünün bütün batı yarı kürede saldırı altında olduğunu, ancak gazetecilerin en fazla Küba’da kısıtlamalara uğradığını açıkladı.

Merkezi Amerika’nın Miami kentinde bulunan Birlik, bütün batı yarı küresindeki gazetecileri temsil ediyor.

Amerika’nın Sesi Miami bürosundan Jim Teeple’ın haberine göre, Örgütün bu yıl Şikago’da yapılan geleneksel yıllık toplantısının ardından yayınlanan raporda, muhalifleri sindirme kampanyasının bir parçası olarak 28 gazetecinin hapsedildiği Küba’ya özel bir bölüm ayrıldı.

Raporda, komünist yönetimin mutlak bir sansür uyguladığı belirtildi.

Örgüt, ayrıca Venezuela’da basın dağıtım kanallarını millileştirme girişiminin basın özgürlüğüne bir tehdit oluşturduğunu belirterek Venezuela hükümetinin bu yöndeki girişimini kınadı.

İnter-Amerikan Basın Birliği son altı ay içinde beşi Kolombiya’da, dördü Brezilya’da ve biri Guatemala’da olmak üzere toplam on gazetecinin öldürüldüğünü belirterek, basın mensuplarının başta Kolombiya ve Haiti olmak üzere bölgenin diğer ülkelerinde düzenli olarak şiddet tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Örgüt, Amerikan Yurtseverlik Yasası’ndaki terörle mücadele düzenlemelerin Amerika’da çalışan gazetecilere bazı sınırlamalar getirebileceğine de dikkat çekti.

XS
SM
MD
LG