Erişilebilirlik

New York'ta Yolcu Vapuru Kazası: 10 Ölü - 2003-10-16


New York’un iş merkezi Manhattan’la limanın karşı tarafındaki Staten Adası arasında çalışan yolcu gemisi, adadaki iskelelerden birine yanaşmaya çalışırken kaza geçirdi.

Geminin, iskeleye çarpan sancak tarafı ağır hasar görürken, iskeleden kopan beton, demir ve kereste parçaları yolcuların üzerine düştü.

Kazadan hemen sonra gemiye giren kurtarma ekipleri, geminin demir levhalarıyla iskeleden düşen malzeme altında sıkışmış yolcuları bulup çıkarmaya çalıştı. Yolculardan bazılarının kol ve bacaklarının kopmuş olduğu görüldü.

Kazaya tanık olanlardan biri şöyle dedi:

"Gemiye bakarken iskeleye çarpacağını anladım. Dümdüz geliyor ve yavaşlamıyordu. Tam hızla ilerlerken, iskeleye köşeden vurdu ve alt bölümü büyük hasar gördü."

Kaza hakkında federal soruşturma başlatıldı. Bazı görgü tanıklarına göre, gemi, iskeleye yanaşırken normalden daha hızlı seyrediyordu.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, olay yerinde yaptığı konuşmada, kazanın nedeni hakkında yorum yapmadı; araştırmanın sürdüğünü ve kötü hava şartlarının etkisinin de dikkate alındığını kaydetti. Yetkililere göre olay sırasında limanda rüzgar saatte 60 kilometre hızla esiyordu.

Belediye Başkanı Bloomberg şöyle dedi:

"Feci bir trajedi. Evine gitmekte olan insanlar birden bire aramızdan ayrıldı. Ölen ve yaralananlar için dua ediyoruz."

Gemide, kaza sırasında, bin 500 kişi bulunduğu sanılıyor. Aşağı Manhattan ile Staten adası arasındaki mesafeyi 25 dakikada geçen gemiler, karşılıklı olarak her yarım saatte bir kalkıyor ve günde ortalama 70 bin kişi taşıyor.

XS
SM
MD
LG