Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Asker Konusunda Son Söz ABD'nin' - 2003-10-16


Avrupa Birliği Liderler zirvesi için Brüksel’de bulunan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, her gün binlerce yardım kamyonunu geri çevirmeyen Iraklı’nın, Türkiye’nin asker göndermesinden endişe etmesini anlamanın güçlüğünü çektiklerini söyledi.

Irak ve Orta-Doğu meselelerinin de gündeme geldiği liderler zirvesinden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan Azerbaycan’daki seçim sonucunu da değerlendirirken, laik, demokratik ve gerçek bir hukuk devletine yakışanın yapılmasını ve Azerilerin sıkıntı çekmelerini istemediklerini söyledi. Başbakan Erdoğan Kıbrıs konusunda da müzakereye yanaşmayan tarafın Kıbrıslı Rumlar olduğunu hatırlattı.

4 Ekim'de Roma’da başlayan ve geleceğin genişlemiş Avrupa’sının anayasasına son şeklini verecek olan hükümetler arası konferansın devamı niteliğindeki bugünkü oturuma Başbakan Erdoğan ve Dış işleri Bakanı Abdullah Gül’ü temsilen de devlet bakanı Mehmet Aydın katıldılar. Çalışma yemeğinden ve çok sayıda liderle yaptığı görüşmelerden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Recep Tayip Erdoğan önce Avrupa anayasası üzerindeki görüşünü anlattı:

"Türkiye olarak, savunduğumuz görüşler muhtemel uzlaşı noktalarına oldukça yakın. Birliğin daha etkince bir şekilde işlemesini sağlayacak kurumsal reformlara destek verdiğimizi ifade ettik. Bu yapılırken, görev ve sorumlulukların açıkça belirlenmesini ve üye ülkeler arasında eşitlik ilkesinin de gözetilmesini istedik. Bu noktada verimli, canlı bir toplantı şeklinde tamamlamış olduk."

Irak konusunun da görüşüldüğü birleşimlerde New York’taki gelişmeler memnuniyetle karşılandı. Türkiye Başbakanı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden çıkacak kararın kendilerinin işini kolaylaştıracağını ama asker gönderilmesi konusunda son sözü Washington’un söyleyeceğine dikkat çekerek, beklemek de olduklarını ifade etti:

"Irak konusunda yaklaşım burada olumlu. BM Güvenlik Konseyi ile ilgili ifade ettiğim konunun da ortaya çıkmasından sonra çok daha olumlu bir durumda. Kaldı ki, meclis bu kararı aldıktan sonra ve bizler de Genel Kurmay’ımıza çalışmaları yürütme görevi verdik ve Dış işleri ile irtibatlı olarak bu çalışma yürütülüyor. Şu anda bir yerde artık ABD ile yapılan görüşmelerde top kendilerinde. Nasıl tavır takınacaklarını göreceğiz. Eğer böyle bir BM kararı olursa bu şüphesiz ki bakışı çok daha rahatlatır. Her an atılabilecek böyle bir adımda Irak halkının mutluluğu ve huzuru için ne yapabiliriz sorusunun cevabını bilelim buna hazırlıklı olalım. Şu anda da biz devamlı hazır konumdayız."

Recep Tayip Erdoğan basın toplantısından sonra yabancı gazetecilerin Irak’a asker gönderilmesine ilişkin sorularını yanıtladı., Her yüz Irak’lıdan 90’nının Türk askerini istemediklerine dair son kamu oyu araştırmalarının Başbakan Erdoğan’da burukluk yarattığı verdiği yanıtlardan anlaşılıyordu:

"Kardeş Irak halkının elektriği yok, suyu yok alt yapısı yok binlerce kamyon her gün Irak’a gidiyor. Bunlara hayır demeyenler güvenlik noktasında onlara yardımcı olmamız konusunda bu tür endişe duymalarında biz zorlanıyoruz. Irak’ta akrabaları olan kardeş Türkiye var. Bugün komşuyuz, yarın da biz beraber yaşayacağız. Bizim onlara olacak yaklaşım tarzımızı şu anda Irak’ta olan kimseden görmeleri mümkün değil. Sadece yardımcı olmak ve onları huzurlu kılmak istiyoruz."

Erdoğan’a Azerbaycan’da bazılarına göre hile karıştırıldığı iddia edilen tartışmalı seçimlerin sonuçları da soruldu:

"Maalesef bu tür seçimlerde bu tür olaylar oluyor. Üzücü. Şu anda biz gelen netice üzerine kendilerin kutladık. Temennimiz odur ki Azerbaycan’da bu tür sıkıntılar olmasın. Kaldıkları yerden birlik ve beraberlik içerisinde demokratik ve laik bir hukuk devletine yakışacak şekilde geleceğe daha emin adımlarla yürüsünler. Kardeş Azerbaycan’da bu sıkıntıların olmasını arzu etmeyiz."

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Papadopulos bugün Brüksel’deki Avrupa Politikaları Merkezi’nde tek taraflı üye olmaları halinde Türkiye ile ilişkileri engellemeye kalkışacak kadar güçlü bir ülke olmadıklarını ve böyle önemli kararları büyüklere bırakacaklarını açıkladı. Erdoğan’a Kıbrıslı bir gazeteci tepkisini sordu. İşte yanıtı:

"Bir defa bizim Annan plânı üzerinde olmazsa olmaz bir reddimiz söz konusu olmadı. Biz Annan plânını tartışılabilir buluyoruz. Artı ve eksi yönleri var. Müzakere edilebilir ve buna göre de bu çerçevede bir adım atılabilir diyoruz. 2 Nisan'dan bu yana Sayın Denktaş’ın da attığı olumlu adımlar var. Ama bütün bunlara karşılık Güney’in olumsuz yaklaşması. Bir bütün içinde ele almakta yarar var."

Başbakan Erdoğan daha sonra Belçika’da yaşayan Türk’lerin dernek ve federasyon temsilcileri ile görüştü. Brüksel’in Türk semti diye adlandırılan Schaerbeek’i ziyaret ederek, vatandaşlarla kucaklaştı. Akşam saatlerinde de Türkiye üzerine bir resim sergisinin açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan zirvenin yarın yapılacak oturumundaki gündem konuları üzerine Avrupa Birliği’nin başkanlık divanı tarafından bilgilendirildikten sonra bir toplantıya katılmak üzere Madrid’e geçecek.

XS
SM
MD
LG