Erişilebilirlik

Çin'in İlk Astronotu Uzay'da - 2003-10-15


Çin, bu sabaha karşı Türkiye saatiyle 04.00 sıralarında uzaya yolladığı ilk insanlı uzay aracı Shenzhou 5’in fırlatıldıktan 10 dakika sonra Dünya'nın yörüngesine girdiğini açıkladı.

Çin resmi haber ajansı yetkililerin girişimi başarılı diye nitelediklerini bildirdi.

Çin ilk insanlı uzay yolculuğunu başlatarak, tarihte bunu gerçekleştiren üçüncü ülke oldu. Bu aynı zamanda Dünya'daki 241'inci insanlı uzay denemesi.

Tarihte uzaya insanlı uzay aracı gönderen ilk ülkeler Amerika ve Rusya, Çin'i uzaya insanlı uzay aracını göndermesi dolayısıyla kutladı.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Cheryl Irwin, "Kendilerine başarı ve astronotlarının güvenli şekilde geri dönmesini diliyoruz" dedi.

Gobi çölündeki uzay istasyonundan fırlatılan Shenzhou 5 uzay aracındaki tek astronot 38 yaşındaki yarbay pilot Yan Liwei.

Uzay aracının dünyanın yörüngesinde 14 kez döndükten sonra yirmi saat kadar sonra yeryüzüne dönmesi planlanıyor.

Shenzhou 5’in Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Uydu Fırlatma Merkezi'nden uzaya fırlatılışını Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao da izledi.

Çince “Kutsanmış Araç” anlamına gelen Shenzhou 5, Rusya’nın üç kişilik Soyuz kapsülünün değiştirilmiş bir versiyonu; kapsül Soyuz’dan biraz daha geniş ve büyük.

58.3 metre yüksekliğinde ve 480 ton ağırlığındaki uzay aracı Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao’nun “Doğu kızıldır” ibaresini taşıyor.

Çin bundan önce uzaya 4 insansız Shenzhou kapsülü yollamış ve bu araçlar Dünya etrafında yol aldıktan sonra, paraşüt ile Çin’in kuzeyine inmişlerdi.

XS
SM
MD
LG