Erişilebilirlik

Yeni Irak Tasarısı - 2003-10-14


Amerika, Irak'da güvenliği sağlama ve yeniden imar çalışmalarına diğer ülkelerin de katılmasını öngören yeni bir karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne resmen sundu.

Yeni tasarı, Irak Geçici Yönetim Konseyi'ne, seçimlerin düzenleneceği ve yeni anayasanın hazırlanacağı tarihi belirlemek üzere 15 Aralık'a kadar süre tanınmasını öngörüyor. Amerika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Negroponte yeni tasarının bu hafta içinde oya sunulmasını isteyeceklerini bildirdi.

Bu son tasarı, Irak'ta Birleşmiş Milletler örgütüne daha geniş rol verilmesini sağlamak için son zamanda hazırlanan tasarıların üçüncüsü oluyor. Önceki tasarılar, Irak'ta savaşa karşı çıkmış olan Fransa, Almanya ve Rusya tarafından reddedilmişti. Bu ülkeler, Irak'ta iktidarın daha kısa süre içinde Irak halkına geri verilmesini istiyordu.

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer Lüksemburg'daki Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında gazetecilere, son tasarıyı doğru yönde atılmış bir adım olarak niteledi. Daha önceki tasarılar uluslararası alanda destek görmemiş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından da eleştirilmişti.

Amerika, Irak'ta pahalıya malolacağı anlaşılan yeniden imar çalışmaları için uluslararası alanda daha çok para ve asker katkısı sağlamaya çalışıyor.

AB Dışişleri Bakanları, Lüksemburg toplantısı sırasında Irak'ta yeniden imar çabasına 233 milyon Dolarlık katkıda bulunmayı kararlaştırdı. Bakanlar yayınladıkları bildiride Irak'ta siyasi sorumluluğun Irak halkına devri konusunda "gerçekçi bir tarih" belirlenmesi çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG