Erişilebilirlik

Kongre'den 87 Milyar Dolara İlk Onay - 2003-10-10


Temsilciler Meclisi’ndeki önemli bir Tahsisat Komitesi, Irak ve Afganistan’daki askeri operasyonlarla yeniden yapılanma için yaklaşık 87 milyar dolar ayrılmasını öngören tasarıyı kabul etti.

Yeniden inşa için öngörülen miktarın bir kısmının bağış değil de, gelecekteki Irak hükümeti tarafından ödenecek bir borç olarak verilmesini isteyen bazı Kongre üyeleri, Bush yönetimi tarafından bu taleplerini geri çekmeye ikna edildi.

Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler Irak ve Afganistan’daki Amerikan askeri operasyonları için 65 milyar doları bulan faturanın ödenmesi gerektiği konusunda uzlaşma içindeydi.

Ancak asıl tartışma, petrol zengini Irak’ın yeniden inşası için gerekli paranın verilme biçimi üzerinde oldu.

Amerika’da vergi ödeyen vatandaşların bu yükü üstlenmemesi gerektiğini savunan bir çok Demokrat, bazı Cumhuriyetçilerin de desteğiyle, 87 milyar doların 20 milyarlık kısmının bağış değil borç olarak verilmesini istedi.

Ancak Tahsisat Komitesi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Bill Young, Beyaz Saray’ın desteğini de arkasına alarak bu talebe karşı çıktı.

Young şunları dedi:

“Sağlanan paranın tamamı bağış biçimindedir. Kredi yetkisi tanınmamıştır.”

Wisconsin’li Demokrat Kongre üyesi David Obey, Irak’ın gelecekte elde edeceği petrol geliriyle borcunu ödeyebileceğini savundu.

Obey, “Vergi ödeyen vatandaşlarımızın sırtındaki, yükü azaltarak Irak’a daha fazla yardımda bulunmamızı sağlayacak bir biçimde borç ve bağış miktarları arasında uygun bir denge kurabiliriz” diye konuştu.

Irak’ın yeniden yapılandırılması için verilecek paranın azaltılması veya borç biçiminde verilmesi amacıyla Obey ve diğer Demokratlar tarafından sunulan değişiklik önergeleri komitede yapılan oylamayla reddedildi. İki Cumhuriyetçi Kongre üyesi de Beyaz Saray tarafından, verdikleri benzer değişiklik önergelerini geri çekmeye ikna edildi.

Kabul edilen tasarı, verilecek paranın Irak’ın başka ülkelere olan borçlarının ödenmesinde kullanılmasını yasaklıyor.

Bu arada Temsilciler Meclisindeki önde gelen Demokrat üyeler, yönetimin Irak konusundaki politikasını eleştirmeyi de sürdürdü.

Kongre üyesi Nancy Pelosi, Beyaz Saray’ın, Irak’taki askeri harekatı haklı göstermek amacıyla başlattığı yeni halkla ilişkiler kampanyasını eleştirdi.

Irak’ın yeniden inşası için öngörülen 20 milyar 300 milyon dolarlık paketin içinde, polis gücünün eğitim ve teçhizatıyla yeni bir Irak ordusu kurulması için ayrılan 3 milyar doların üzerinde bir güvenlik harcaması da yer alıyor.

Paranın yaklaşık beş milyar dolarlık kısmı, Irak’ın elektrik şebekesinin onarılmasına harcanacak. Su ve sağlık için yaklaşık dört milyar dolar ayrılırken, iki milyar dolar da Irak’ın petrol altyapısının yeniden inşasına harcanacak.

Beyaz Saray’ın hazırladığı tasarıda, iki yeni cezaevinin yanı sıra, 150 milyon dolara güneydeki liman kenti Basra’da bir çocuk hastanesi kurulması, toplu konut yapılması ve yeni bir posta kodu sistemi oluşturulması gibi tartışmalı konular yer almıyor.

Tasarıda Başkan tarafından Afganistan’a verilmesi istenen 1 milyar 200 milyon doların 400 milyon dolarlık kısmının yol yapımına, okullara, elektrik santrallerine ve eğitime harcanması planlanıyor.

Dış Operasyonlar Alt Komitesi Başkanı Jim Kolbe, Irak ve Afganistan için istenen ciddi bir miktar istendiğini, ancak bu miktarın, başarısızlığın maliyetiyle kıyaslandığında küçük olduğunu söyledi.

Kolbe, “Bu paranın bölgede ve Amerikan topraklarında güvenliğin sağlanmasına dönük bir yatırım olarak düşünülmesi ve bir sorumluluk olarak kabul edilmesi gerektiğini" belirtti.

Kolbe, “20 yıl sonra, iki despot yönetimi devirmiş ancak daha sonra benzer despot yönetimlerin yeniden işbaşına gelmesine fırsat veren bir boşluk yaratmış insanlar olarak hatırlanmamalıyız.” dedi.

87 milyar dolarlık yasa tasarısı gelecek hafta Temsilciler Meclisi genel kurulunda ele alınacak. Tasarının daha sonra halen tatilde olan Senato’da da görüşülmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG