Erişilebilirlik

Bremer: 'Türk Askeri Konusunu Görüşüyoruz' - 2003-10-10


Amerikalı diplomat Paul Bremer, Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin, Amerikan kuvvetleri öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından devrilmesinin altıncı ayı dolayısıyla basın toplantısı yaptı ve sağlanan gelişmeler üzerinde durdu.

Bremer, ülkede 13 bin inşaat projesinin tamamlandığını, 40 bin polisin görev yaptığını, yeni Irak ordusunun ilk taburunun askeri eğitimini tamamlayıp göreve başladığını söyledi.

Bremer, basın toplantısında, Irak’ta neredeyse tüm mahkeme ve bankaların açık olduğunu, üniversite ve okullarda eğitim yapıldığını ve okullardan 1,500’ünün eğitim yılına yeni sınıflar ya da binalarda başladığına dikkati çekti.

Amerikalı yönetici, elektrik enerjisi üretiminin savaş öncesi miktarın on kat üzerine çıkarıldığını, ülke genelinde bağımsız 170 günlük gazete yayınlandığını ve 100 bin kişiye iş alanı açıldığını bildirdi. Bremer, Türk askerinin Irak’a gönderilmesi konusuyla ilgili olarak Geçici Hükümet Konseyi’yle görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Washington’un koalisyon kuvvetlerinin sayısını artırmak istediğini vurgulayan diplomat devamla şöyle dedi:

"Türk birlikleri de dahil olmak üzere yabancı asker konusunu geçici yönetimle görüşmeye devam ediyoruz. Bu hassas konuyu sabahki toplantımızda ele aldık. Bize de Iraklılara da yararlı olacağını umduğum verimli bir görüşme oldu."

Amerikalı yönetici, basın toplantısında Bağdat’ta bir polis karakoluna yapılan ve 8 kişinin öldüğü intihar saldırısına da değindi ve şöyle dedi:

"Kuvvetlerimizi daha hızlı ve esnek bir hale getirmek istiyoruz. Güvenlik alanında Iraklılara daha fazla rol vermeyi düşünüyoruz. Bir yandan da teröristlerle ilgili istihbarat faaliyetlerini artırmaya çalışıyoruz."

Irak'ın Amerikalı yöneticisi Paul Bremer, Irak’ta son 6 ayda kendisinin bile hayal edemeyeceği boyutta gelişme sağlandığını ancak bunun daha başlangıç olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG