Erişilebilirlik

'Kıbrıs'ta Görüşmelere Dönülmesi İyi Olur' - 2003-10-10


Amerika Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston, Kıbrıs sorununa, adanın Avrupa Birliği üyesi olacağı 1 Mayıs 2004 tarihine kadar çözüm bulmanın önemli olduğunu söyledi.

Büyükelçi Weston, Amerika’nın Sesi Türkçe ve Yunanca servislerine verdiği özel demeçte, çözüm için tarafların Birleşmiş Milletler gözetimindeki görüşme sürecine geri dönmeleri ve Genel Sekreter Kofi Annan’ın çözüm planı üzerinde iki tarafta da halk oylamasına gidilmesi gerektiğini belirtti. Weston, planın, Kıbrıs’ta eşit Türk ve Rum devletlerinden oluşacak bir federal yapıyı öngördüğünü hatırlattı.

Büyükelçi Weston, Kıbrıs Türk tarafında Aralık ayında yapılacak seçimlerde, Avrupa Birliği’ne girişi destekleyen görüşün ağır basabileceğini, bunun da Annan plan çerçevesinde görüşmelere yeniden başlamayı gerektireceğini söyledi.

Amerikalı yetkili, Türk tarafı Avrupa Birliği’nin dışında kaldığı takdirde Kıbrıslı Türklerin, Birlik üyeliğinin getireceği yararlardan yoksun kalacağını savundu.

Thomas Weston, 1 Mayıs’a kadar Kıbrıs’ta çözüm sağlanmadığı takdirde, Kıbrıs Rum tarafının Birlik üyesi olacağını ve birliğe girmek için çalışan Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyesi bir ülkeyi diplomatik olarak tanımaz durumda kalacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG