Erişilebilirlik

10 Ekim 2003 - 2003-10-10


10 Ekim tarihli Amerikan gazeteleri, ana başlıklarını Irak’ta dün çok sayıda kişinin öldüğü olaylara ve Demokrat Parti başkan adayları arasında yapılan tartışmaya ayırıyor. Türkiye’nin Irak’a asker gönderme kararının yankıları da devam ediyor. New York Times gazetesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kararı savunan sözlerine yer veriyor. Bunun yanısıra Sabah gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş, konuk yorumcu olarak New York Times’a yazdığı yazıda, Türk askerinin Irak’a gitmesinin Washington’a yarar sağlayacağını savunuyor. Aydıntaşbaş, bu yararları şöyle sıralıyor:

"Herşeyden önce Türkler’in çoğu Sünni olduğu için, Iraklı Sünnilerin hassasiyetlerini anlayabilir. Amerikan askerleri ve kendilerini dışlanmış hisseden Sünni Iraklılar arasında bir köprü oluşturabilirler. Türkiye’nin asker gönderme kararı, Mart ayındaki tezkere krizinden bu yana bozulan ilişkilerin düzelmesine de yardımcı olabilir. Son krizden beri, Türkiye yüksek miktardaki Amerikan yardımlarını kaybetmekle kalmadı, aynı zamanda Irak’ın yeniden yapılandırılma sürecinde köşeye itildi. Amerika’nın zaten Irak’ta az müttefiki varken, bölgedeki en büyük demokrasiyi dışlamasının, bir yararı olmayacak. Türkiye, Amerika’nın Irak’ta başarılı olmasını, uzun vadede kendi çıkarına görüyor. Iraklı Kürt liderlerin, Türkiye’ye yönelik düşmanlıklarına son vermesi gerektiği gibi, Ankara’nın da kendi niyetleri konusunda Kürtlere güvence vermesi gerekiyor."

Sabah gazetesi New York muhabiri Aslı Aydıntaşbaş, New York Times'daki istikrarlı bir Irak’ın, Türkler için bu ülkede iş olanakları yaratabileceğini ve PKK tehdidini ortadan kaldıracağını da savunuyor. Los Angeles Times gazetesinde yer alan bir başmakaleyse, Amerika’nın Türk askerlerini Irak’a davet etmek yerine, Birleşmiş Milletler’e daha fazla yetki vermiş olması gerektiği kaydediliyor. Yazıda şöyle deniyor:

"Irak’ın eski sömürge idarecisi Türkiye’nin, 10 bin askerini bu ülkeye göndermesi, yaşanan gerilimlere yenisini ekleyecek. Washington Müslüman bir ülkenin asker gönderme kararından memnun, ancak Irak Yönetim Konseyi bu durumu protesto ediyor. Irak’ın komşularına yönelik kuşkularını hafife almak, Irak’ın güvenliğini ve geleceğini tehdit eder. Savaş öncesi Amerika’nın ikinci bir cephe açmasını veto eden Türk milletvekilleri, 8 buçuk milyar dolarlık Amerikan kredisini görünce karar değiştirdi. Oysa Türklerin çoğu savaşa karşı ve kendi birliklerini Irak’a yollamak istemiyor. Iraklılarsa, Türklerin sözlerini tutmayıp ülkede bir yıldan fazla kalmasından kaygı duyuyor."

Los Angeles Times, Türk askerlerinin Irak’taki Kürt bölgelerine saldırabilecekleri yönündeki Iraklıların kaygılarına da dikkati çekiyor. Öte yandan Christian Science Monitor gazetesi, Irak’taki gelişmelerin Afganistan’ı unutturduğunu belirtiyor. Gazete Afganistan’ın çok kritik gelişmelere gebe olduğunu kaydediyor ve NATO’nun oradaki birliklerinin sayısını artırması gerektiğini savunuyor:

"Afganistan’ın yeniden yapılandırılması, düşünüldüğünden de zor. Ancak terörizme karşı savaşın kazanılması için, bunda başarılı olunması gerek. Devrik Taleban unsurları ve El Kaide örgütü yeniden toparlanma aşamasında. Bazıları Pakistan’da saklanıyor. Usame bin Ladin ve Molla Ömer henüz bulunamadı. Kabil’deki hükümet ülkeyi kontrol edemiyor. Buna rağmen geçen ay, Taleban’a karşı önemli zaferler kazanıldı. NATO’nun barış gücü birliklerini Kabil dışına yerleştirmeleri de olumlu bir karar. Ancak NATO halihazırdaki 5 bin kişilik güçlerine 10 bin asker daha eklemeli. Umarız Irak ve Afganistan’daki gelişmelerin denetiminin Ulusal Güvenlik Konseyi’ne devri, Amerikan Yönetimi’nin karar verme sürecini de hızlandırır."

XS
SM
MD
LG