Erişilebilirlik

California Seçimlerini Schwarzenegger Kazandı - 2003-10-08


Amerika’nın en büyük eyaleti olan ve dünyanın beşinci güçlü ekonomisine sahip Californiya’da dün yapılan valilik referandumu ve seçiminden Demokrat rakibini yenilgiye uğratan film yıldızı Arnold Schwarzenegger zaferle çıktı.

Bu sonuçla Demokrat partili Gray Davis, Amerika’da seksen yıldır, görev süresi dolmadan koltuğunu bırakmak zorunda kalan ilk eyalet valisi oldu.

Aktörlükten politikacılığa adım atan ve ilk sınavından başarıyla çıkan Avusturya kökenli Schwarzenegger, coşkulu taraftarlarına yaptığı zafer konuşmasında, California halkına kendisine gösterdikleri güvenden dolayı teşekkür etti ve duyulan güveni boşa çıkarmayacağına dair söz verdi.

Arnold Schwarzeneger, genç-yaşlı, yoksul-zengin, hangi ırk ve milletten olursa olsun herkese el uzatmak istediğini söyledi. Halkın valisi olacağını belirten ünlü aktör, “herkesi temsil etmek istiyorum” dedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre dünkü seçimden zaferle çıkan Schwarzenegger, konuşmasında, California’da hükümete güveni yeniden oluşturma ve mali disiplini sağlama vaadinde bulundu.

Seçimi kaybeden Demokrat Vali Gray Davis de, yenilgiyi kabul ederek, "Arnold Schwarzenegger'e telefon ettim. Californialılar kendisini seçti, gelecek haftalarda yeni bir valimiz olacak" dedi.

Yetkililer, şu ana kadar oyların üçte ikisinden fazlasının sayıldığını ve Schwarzenegger’in seçmenlerden yüzde 50’nin üzerinde oy aldığını belirtiyor.

Seçimde, Demokrat Partili Vali Davis’in görevden alınması yönündeki oylar yüzde 50’yi aştığı için yerine geçmek isteyen adaylar arasında en yüksek oyu aldığı bildirilen Schwarzenegger vali olacak.

Referanduma ve yeni valiyi belirleme seçimine katılımın çok yüksek olduğu açıklandı.

Dünkü seçimde sandık başına gitme oranının, geçen kasım ayında yapılan seçime göre daha yüksek ve yüzde 60 civarında olduğu belirtiliyor. Önceki seçimde bu oran yüzde 50.7’ydi.

XS
SM
MD
LG