Erişilebilirlik

ABD Haklı Buldu; Türkiye Kınadı - 2003-10-07


Başkan Bush, İsrail’in terörist saldırılara karşı kendisini savunma hakkı olduğunu söyledi. Ancak Bush, bölgede gerginliği arttıracak eylemlerden kaçınılması uyarısında bulundu.

İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırısını eleştirmeyen Bush, bir terörist eğitim kampının hedef alındığını belirtti.

İsrail, Hayfa’da 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından birkaç saat sonra Suriye’deki hedefleri bombalamıştı. Suriye, BM Güvenlik Konseyinden, İsrail hava saldırısını kınayan karar tasarısını onaylamasını istedi.

Ancak Konsey üyeleri Amerika, Rusya ve Almanya karar tasarısına İsrail açısından dengesiz olduğunu öne sürerek karşı çıktı. Üç ülke, tasarıda hava saldırısına yolaçan Hayfa’daki terör saldırısından söz edilmemesini eleştirdi.

BM’de müzakereler devam ederken İsrail ordusu, Lübnan sınırından açılan ateş sonucu bir İsrail askerinin öldüğünü açıkladı.

Türkiye ise İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırısını kınadı. Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada saldırı, Suriye’nin egemenliğini ihlal eden “kabul edilemez bir eylem” olarak tanımlandı. Açıklamada saldırının, bölgede gerginliğin artmasına yol açmasından derin kaygı duyulduğu vurgulandı.

Başkan Bush İsrail’i Suriye’ye yönelik hava saldırısı nedeniyle açıkça eleştirmekten kaçınırken, İsrail'in kendisini savunma hakkı bulunduğunu söyledi. Ancak Bush, Kenya Cumhurbaşkanı Mwai Kabaki ile düzenlediği basın toplantısında İsrail başbakanı Ariel Şaron’u telefonla arayarak İsrail’in bölgede gerginliği daha da arttıracak eylemlerden kaçınması gerektiği görüşünü ilettiğini açıkladı:

"Başbakan Şaron’a her zaman söylediğimi bir kez daha açıkça belirttim. İsrail’in kendisini savunma hakkı vardır. İsrail ‘in bu hakkı sadece kendi topraklarını korumakla sınırlı değildir. Ancak, şunu da söyledim. İsrail’in gerginliği tırmandırmaktan, daha fazla gerginlik yaratacak eylemlerden kaçınması son derece önemlidir."

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, Amerika’nın hava saldırısından önceden haberi olmadığını ve İsrail'e bu konuda bilgi verdiği ya da saldırı için "yeşil ışık yaktığı" yolundaki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Suriye’nin yalanlamasına rağmen İsrail, uçaklarının bombaladığı yerin terörist eğitim kampı olduğunda ısrar ediyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher da bu görüşü destekledi ve saldırıya uğrayan yerin öteden beri çeşitli Filistinli terörist grupları tarafından eğitim merkezi olarak kullanıldığını söyledi. Amerikalı yetkililerin Suriye’nin terörist gruplara verdiği desteği diplomatik temaslarda gündeme getirdiklerini belirten Boucher şöyle dedi: "Suriye’yi uzun süredir terörü destekleyen bir devlet olarak görüyoruz. Bu konudaki ciddi kaygılarımızı, Filistinli grupların İsrail’e yönelik saldırılarında Suriye topraklarını kullanmasından duyduğumuz kaygıları sürekli Şam’a ilettik."

Sözcü Boucher, Amerika’nın halen Suriye tarafından Güvenlik Konseyine sunulan ve İsrail hava saldırısını kınayan karar tasarısı taslağını incelediğini de belirtti. Ancak Boucher, bu konuda Amerika’nın BM Büyükelçisi John Negroponte’nin yaptığı açıklamaya dikkat çekti. Negroponte, taslağın aynı şekilde Hayfa’daki bombalı saldırıyı da kınaması gerektiğini ancak Suriye’nin karar tasarısı taslağı bunu yapmadığı için, şu aşamada kabulünü uygun görmediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG