Erişilebilirlik

Çeçenistan'da Kremlin'in Desteklediği Aday Kazandı - 2003-10-06


Çeçenistan’da dün yapılan başkanlık seçimini, Kremlin’in desteklediği aday Ahmet Kadirov kazandı. Rus seçim komisyonu yetkilileri, Kadirov’un öteki altı adaydan daha çok oy aldığını açıkladı.

Kadirov, Çeçenistan için yeni bir statü talebinde bulunmayacağını açıklarken, Rusya hükümeti de sonuçtan memnunluk duyduğunu belirtti.

Ancak seçimlerin ne kadar adil olduğu sorgulanıyor. İngiltere, halkın desteklediği adaylardan ikisinin şüpheli bir şekilde seçimden çekilmesinden kaygı duyduğunu açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Başkanı da çok sayıda aday olmamasını eleştirdi.

Çeçenistan’da oyların tamamına yakını sayıldıktan sonra Kadirov’un yüzde 81 çoğunlukla seçimi kazandığı açıklandı. Rusya tarafından Çeçenistan’ı yönetmek üzere 3 yıl önce atanan Kadirov, hükümette değişiklik yapmayacağını söyledi ve Çeçenistan için özel bir statü istemeyeceğini de yineledi.

Kadirov, bu yılın başında Çeçenistan’da yapılan referandumla, bölgenin Rusya Federasyonu’nun bir parçası olduğunun belirlendiğini söyledi. Çeçenistan’ın yeni cumhurbaşkanı ayrıca halktan destek görmeden başarılı olamayacağını belirtti. Ahmet Kadirov, uzmanların ve yardımcıların her zaman gerekli olduğunu ancak her şeyden önce seçmenlerin güveni ve desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Moskova’da yapılan bakanlar kurulu toplantısında konuşan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de Çeçenistan’daki seçim sonuçlarını olumlu karşıladı. Putin, Çeçen halkının seçime katılmasının, daha iyi bir yaşam ve barış için hala umutlu olduğunu gösterdiğini söyledi. Çeçenistan’da dün yapılan seçimde, halkın yüzde 80’inden fazlasının oy kullandığı haber verilirken, bu konuda şüphe duyanlar arasında bulunan gazeteciler, oy verenlerin sayısının daha az olduğunu öne sürüyor. Oy verme işlemini izleyen bazı Batılı gözlemciler ise Çeçen ayrılıkçılarla Rus ordusu arasında savaşın sürdüğü bir sırada seçim yapılmasını protesto etti.

Seçimi eleştiren çevreler, Kadirov’dan daha fazla oy alması beklenen adayların ya geri çekildiğini ya da seçime katılmalarının önlendiğini ve bu yüzden de kimin galip geleceğinin adeta önceden belirlendiğini söylüyor.

Çeçenistan Cumhurbaşkanı seçilen Kadirov’un, son 9 yıldır savaşın sürdüğü bölgede barışı sağlayıp sağlayamayacağı merakla bekleniyor.

XS
SM
MD
LG