Erişilebilirlik

Arjantin'den Bombalı Eylemle İlgili Yeni Girişim - 2003-10-06


BM Genel Kurulu nedeniyle Arjantin'in yeni hükümeti temsilcileri New York'ta yaptıkları temaslarda, Buenos Aires'de 1994'de 90 kişinin ölümü, ikiyüz kişinin yaralanması ile sonuçlanan yahudi topluluğu cemiyetinin bombalaması ile ilgili davayı uluslararasılaştırma niyetini ifade etti.

New York Sun gazetesinin bildirdiğine göre, Genel Kurula katıldığı sırada New York yahudi cemiyetleri topluluğu temsilcileri ile de görüşen, Arjantin dışişleri bakanı Rafael Bielza, "Libya Modeli" olarak adlandırdıkları bir çözümle olayın temel zanlısı durumundaki İran'a bir kapı araladıklarını söyledi.

Libya Modeli, Lockerbee davasındaki gibi Libya'nın ajanlarının üçüncü yani olayla alakası olmayan, tarafsız ülkede yargılanmasını kabul edip, teslim etmeye yanaşmıştı.

1994'de Buenos Aires'de bombalı bir arabayla gerçekleştirilen ve cemiyetle birlikte geniş bir yerleşim alanını etkileyen saldırıda rol almadığını iddia eden İran'ın olayla bağlantısı, Arjantin'in eski devlet başkanı Carlos Menem'in ilişkileri nedeniyle gündeme gelmişti.

Olayı soruşturan Arjantinli yargıç Jose Galeano, olayla ilgisi olduğu iddia edilen İran'lı sekiz diplomat hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkardı.

Temmuz ayında İngiliz yetkililer cemiyetin bombalanması sırasında İran büyükelçiliği göreviyle Buenos Aires'de bulunduğu bildirilen Hadi Süleymanpur'u tutukladılar. Süleymanpur'un tutuklanması İngiltere ve İran ilişkisini zora soktu, Tahran İngiltere'yi İsrail'in kışkırtmasına gelmekle suçladı.

47 yaşındaki Süleymanpur tutuklama sırasında İngiltere'de öğrencilik yaptığı gerekçesiyle bulunuyordu.

Arjantin'in açıkladığı listedeki bir başka İran'lı Said Bagban, Brüksel'de tutuklandı ancak diplomatik dokunulmaz gerekçesiyle serbest bırakıldı.

Arjantin davanın gerçekleştirilebileceği üçüncü ülke olarak Fas'ın söz konusu olabileceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Bielza, davanın Arjantin'de yapılması durumda, otuz yılı kapsayan yönetim yolsuzluğu soruşturması arasında kaynayacağını, sonunda "altı yerel katilin hapsi boylayacağını ancak işin iplerini elinde tutan esas sorumlu İranlı'ların kurtulacağını" söyledi.

XS
SM
MD
LG