Erişilebilirlik

ABD'nin Yeni Irak Karar Tasarısı BM'de - 2003-10-02


Amerika, Birleşmiş Milletler'den Irak konusunda yeni bir karar çıkarmak için yeni girişim başlattı ve Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerine bir taslak metin dağıttı.

Amerikan diplomatları, Irak karar tasarısının yeni şekli üzerine Güvenlik konseyinin diğer üyeleriyle görüş alışverişinde bulunuyor.

Tasarının yeni şekli, yönetimin hızla Irak halkına devrini isteyen Fransa ve diğer ülkelerin bu konudaki kaygılarını gidermeyi amaçlıyor.

Amerikalı yetkililer, yeni karar tasarısının, anayasanın hazırlanması ve yeni hükümetin kurulmasına yol açacak seçimler için bir takvim belirlemediğini söylüyor. Yetkililer, takvim konusunun Amerika öncülüğündeki geçici yönetim ve BM ile danışmalarda bulunacak Iraklılara bırakılması gerektiğini belirtiyor.

Ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, karar tasarısının, diğer Güvenlik Konseyi üyelerinin siyasi süreçte “hızlanma ve ilerleme” görme arzularını karşılayacak nitelikte olduğunu açıkladı:

“Siyasi süreç tüm olarak yerine getirildikten sonra yönetimin ve iktidarın sorumluluğu giderek artan Irak hükümetine devri ile sona erecek.”

Bush yönetimi, yeni karar tasarısının daha çok sayıda ülkeyi Irak’taki barış gücü ve yeniden inşa çabalarına katkıda bulunmaya ikna edeceğini umuyor. Amerika, ayrıca, tasarının 23 Ekim’de Madrid’de Irak’a yardım için toplanacak uluslararası konferanstan önce onaylanmasının da yararlı olacağını hesaplıyor.

Önceki girişimlerde, daimi üyelerden Fransa, sunulan taslağın iktidarın hızlı bir şekilde Iraklılara devredilmesine izin vermediğini, Birleşmiş Milletler'e yeterince yetki tanımadığını söylemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Anan da askeri işgali çabuk bitirecek bir süreç başlatılmasını savunuyordu.

Dünden itibaren Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını üstlenen Amerika, diğer 10 üyeye de taslağı sunmak için bugün toplantı yapılması çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG