Erişilebilirlik

Saddam ve Rejiminden Arındırılmış Eğitim Dönemi Başladı - 2003-10-01


Irak'ta Saddam Hüseyin ve rejiminin devrilmesinin ardından ilk eğitim dönemi resmen başladı. Akademik yıl resmen bugün başlamasına rağmen, pek çok okulun, Irak’ta haftanın ilk günü kabul edilen cumartesi günü açılması planlanıyor.

2003-2004 eğitim ve öğretim döneminin ilk gününde Iraklı öğrenciler, Amerikan askerlerinin eşliğinde okullarına gitti.

Amerika askerlerinin işgali altındaki Bağdat Havaalanı yakınlarındaki Dufaf El-Neil okuluna gelen yüzlerce öğrenci, duvarları Saddam Hüseyin’in fotoğraflarından temizlenmiş ve yeni boyalı sınıflara doluştu. Öğrencilerin çantalarında arkadaşları, yakınları ve Amerikan askerlerinin verdiği okul malzemeleri vardı.

Yerel yetkililer, yardım kuruluşları ve koalisyon güçleri, okulların su, elektrik ve malzeme ihtiyacını gidermeye çalışıyor. Ancak sıkıntıların bir süre daha yaşanacağı belirtiliyor. Pek çok okulda hala bakımsızlık ve malzeme eksikliği göze çarpıyor.

Saddam’dan söz eden eski kitapların yerine yenileri basılmasına karşın, henüz araç ve gereçlerin okullara ulaşamaması yüzünden akademik yılın beklenilen gibi başlamadığı haber veriliyor. Ancak okullarda işçilerin aralıksız çalıştığı da kaydediliyor.

Yeni sınıflar, yeni kitaplar, yeni güzel günler beklentisinde olan öğretmenler, ders kitaplarının yokluğundan, yeterli kalem olmamasından, kırık dökük mobilyalardan ve kirli sınıflardan şikayet ediyor.

New York Times gazetesi, ellerinde tek tük kitap olan öğretmenlerin, hala devrik lider Saddam’ın fotoğraflarının bulunduğu kitapların bu sayfalarını yırttıklarını, Baas rejimini öven yazıların olduğu sayfaları karaladıklarını ve yeni kitaplar gelene dek bunların kullanılacağını duyurdu.

Yeni eğitim döneminin önemli bir yönü de, eskiden olduğu gibi öğrencilerin sınıfta ayağa kalktıklarında Saddam’ı öven sözlerini tekrar etmeyecek olmaları. Saddam döneminde öğrenciler, “Liderimiz Saddam çok yaşa” ile ayağa kalkıyor, “Çok yaşa Baas”la yerine oturuyordu.

Irak’ta sınıflarda ilk kez Saddam Hüseyin portreleri bulunmuyor ve çocuklar Birleşmiş Milletler’e bağlı örgütler tarafından, içinden Saddam ve Baas ideolojisine ait kısımlar çıkarılarak basılan yetmiş milyonu aşkın ders kitabını kullanacak.

Eskiden okullarda hafta başında ve sonunda bayrak töreninde Kaleşnikof tipi silahlar ateşleniyordu. Bu da sona ermiş oldu.

XS
SM
MD
LG