Erişilebilirlik

Bush'un İstediği 87 Milyar İçin Geriye Sayım - 2003-10-01


Amerikan Kongresi, Başkan Bush’un Irak ve Afganistan’daki askeri operasyonlar ve alt yapı projeleri için 87 milyar Dolarlık isteğini görüşmeye devam ediyor. Dışişleri Bakan yardımcısı Richard Armitage, dün, Temsilciler Meclisi Ödenekler komisyonunda iki ülkedeki durum hakkında bilgi verdi.

Bakan Yardımcısı Armitage’a en fazla sorulan sorulardan biri, Amerika’nın, Bağdat’ta, yönetimi Iraklılara en erken ne zaman devir edebileceğiydi.. Bakan yardımcısı bu soruyu şöyle yanıtladı:

"Bunu en kıza zamanda başarabilmek için anayasanın hazır olması ve seçim yapılması gerekiyor. Bu gerçekleşir gerçekleşmez yönetim Büyükelçi Paul Bremer’den Iraklılara geçecek. Bazı müttefiklerimiz bu hedefe yarın ya da gelecek ay ulaşmamızı istiyor. Ama buna henüz hazır değiliz."

Bazı Kongre üyeleri, 87 milyar Dolarlık ödenekle ilgili yasaya ek hükümler eklemek istiyor. Örneğin Irak’taki Amerikan askerlerine daha etkin çelik yelek sağlanması ya da bombaların uzaktan kumandayla ateşlenmesini önleyecek elektronik aygıtlar alınması gibi. Çünkü Amerikan askeri konvoylarının geçeceği yollara koyulan bombaların çoğu uzaktan kumandayla ateşleniyor.

Beyaz Saray’ın istediği ödeneğin 20 milyar Doları iki ülkenin alt yapı tesislerine harcanması planlanıyor..

Amerikan askerleri için ayrılan paraya kimse karşı çıkmıyor ancak yönetimin iki ülke için 20 milyar Dolar istemesi Kongre’de sert eleştirilere hedef oluyor.

Demokrat Partili Milletvekili Peter DeFazio, ödenekle ilgili tasarıya, Amerikalı yoksullarının sağlık masrafları için de 20 milyar Dolar eklenmesini istiyor.

Senato da ise, Irak ve Afganistan için istenen paranın bağış değil kredi olarak verilmesi istendi. Bush yönetimi ise buna karşı çıkıyor, paranın borç olarak verilmesinin hem iki ülkenin mali yükünü artıracağını hem de diğer ülkelere kötü bir örnek olacağını savunuyor.

Tasarının Senato’da bugün oya sunulması mümkün. Temsilciler Meclisi ise tasarıyla ilgili oylamayı gelecek hafta yapmayı planlıyor.

XS
SM
MD
LG