Erişilebilirlik

Bush Seçim Kampanyasına Bağış Topluyor - 2003-10-01


Amerikan halkı 2008’e dek ülkeyi yönetecek Başkanı seçmek için gelecek yıl Kasım ayında yapılacak seçimde oy kullanacak. Seçimlere 13 ay var, ancak Beyaz Saray’ın adayları kampanyalarına aylar önce başladı.

Başkan Bush da gelecek yıl yapılacak seçimlerde bir dönem daha ülkeyi yönetmek istiyor.

Seçim kampanyası için bağış toplamak amacıyla Şikago’da düzenlenen bir toplantıda konuşan Başkan Bush, teröre karşı yürütülen savaşta ve Amerikan ekonomisini daha da geliştirmek için yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi muhabiri Michael Bowman’ın haberi şöyle:

ABD Başkanı George W. Bush, gelecek yıl yapılacak seçimleri önemsemekle birlikte önceliğinin ülke içinde ve dışındaki mevcut sorunların çözümü olduğunu söyledi.

Aylardır neredeyse bütün dikkatini teröre karşı savaş ve Irak konularına veren Bush, bu kez konuşmasını, yaşanan durgunluğun ardından son iki yıldır yavaş bir büyüme trendine giren Amerikan ekonomisindeki gelişmelere ayırdı.

Bush bir dizi faktörün ekonomik büyümeyi yavaşlattığını ancak bunların aşılması için çaba harcandığını söyledi.

“İki buçuk yıl önce durgunluğa girmiş bir ekonomi devraldık. Hemen ardından ülkemiz saldırıya uğradı ve teröre karşı bir mücadele başlattık. Ve bazı şirketlerdeki vatandaşlarımızın ülkemize olan güveni olumsuz etkileyecek boyutta, gerçekleri söylemeyi unuttuğunu gördük. Ancak bu duruma hemen müdahale ettik. Şirket yolsuzluklarına karşı sert yasalar çıkardık. Ekonominin iyileşmesi için Kongre’de Amerikan halkı üzerindeki vergi yükünün azaltılması amacıyla; iki kez, tarihi kararlar alınmasına öncülük ettik”.

Bush, her yurttaşın Amerikan rüyasına ulaşma ve bu rüyayı gerçekleştirme şansına sahip olduğu müreffeh ve müşfik bir ülke istediğini söyledi. Başkan Bush ayrıca Amerika’yı terörizmden korumak ve özgürlük davasını bütün dünyada daha ileriye götürmek için yorulmadan çalışacağını da belirtti.

“Özgürlük ve barışın geleceğinin Amerika’nın yapacaklarına bağlı olduğuna hiç kuşku yok. Bu ülke özgürlüğün vatanıdır ve biz de özgürlüğün savunucularıyız. Tarihin bize verdiği bu göreve bağlıyız. Teröre karşı savaş sürüyor. Amerika’dan nefret eden özgürlük düşmanları boş durmuyor. Ancak biz de boş durmuyoruz. Bu ülke vazgeçmeyecek, yorulmayacak, ve uygarlığa yönelik bu tehdit ortadan kalkmadıkça durmayacağız.”

Amerika’nın Irak’ın özgürleşmesine yardımcı olduğunu belirten Bush, Iraklıların kendi yönetimlerini oluşturma sürecinde de onlarla birlikte çalışacaklarını söyledi.

Yapılan kamuoyu yoklamaları işsizlik ve Amerika’nın Irak’taki çabalarının etkinliğiyle ne kadar süreceği konusundaki kaygılardan dolayı, Başkan Bush’u destekleyenlerin oranının son haftalarda düştüğünü gösteriyor.

Wall Street Journal gazetesi ile NBC televizyonu tarafından yapılan son anket Başkan Bush’u destekleyenlerin oranının yüzde 49 olduğunu gösterirken, Gallup’un yaptığı bir başka araştırma, Bush’un, emekli general Wesley Clark ile Massachusetts senatörü John Kerry’nin de aralarında bulunduğu muhtemel Demokrat rakiplerinin arkasında kaldığını gösteriyor.

Bush’a verilen destek, birkaç ay öncesine göre düşmüş olsa da, ilk dönem başkanlıklarının üçüncü yılında Ronald Reagan ve Bill Clinton’a verilen destekle kıyaslandığında, oran daha yüksek. Hem Reagan, hem de Clinton, ekonominin ciddi bir büyüme dönemi içinde olduğu sırada ikinci kez başkanlığa seçilmişti.

Ayrıca Başkan Bush’un seçim kampanyası için bağış toplamada fazla zorlanmadığı gözleniyor.

Washington Post gazetesi, Bush’un son üç ayda en az 48 milyon dolar topladığını belirterek, bu miktarın önde gelen Demokrat aday ve eski Vermont valisi Howard Dean’in topladığı miktarın üç katı olduğunu duyurdu.

XS
SM
MD
LG