Erişilebilirlik

Beyaz Saray Kendini Savunuyor - 2003-09-30


Amerika Merkezi Haberalma Örgütü CIA adına çalışan bir görevlinin, gizli kalması gereken kimliğini kasıtlı olarak basına sızdırdığı söylenen Beyaz Saray, ısrarla iddiaları reddediyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, CIA Başkanı George Tenet’in başvurusu üzerine Adalet Bakanlığı adlî bir soruşturma başlatırsa, her türlü desteğin sağlanacağını söyledi. Konuyla ilgili ön soruşturma ise başlatılmış durumda.

Yönetim yetkilileri, herhangi bir Beyaz Saray çalışanının, eski büyükelçi Joseph Wilson’un eşinin adını basına sızdırdığını gösteren bir kanıt bulunmadığını söylüyor.

Emekli büyükelçi Joseph Wilson ise Temmuz ayında New York Times gazetesinde yayınlanan bir makalesinde Bush yönetiminin Irak’ın kitle imha silahlarına ilişkin kanıtlarını yetersiz bulduğu için kendisinin ve eşinin cezalandırıldığını iddia ediyor. Emekli büyükelçi, bu yöntemle Beyaz Saray’ın tüm muhalif görüştekileri sindirmek istediğini iddia ediyor. Eski Büyükelçi Wilson, Irak'ın Nijer'den uranyum satın aldığı yolundaki iddiaları araştırmak üzere Bush yönetimi tarafından Afrika'ya gönderilmiş ve incelemeleri sonunda bu iddianın doğru olmadığı sonucuna varmıştı.

Joseph Wilson’un eşinin adı ilk kez muhafazakar görüşlü gazeteci Robert Novak’ın 30’dan fazla gazetede yayınlanan 14 Temmuz tarihli köşe yazısında yer almıştı. Novak, haber kaynağının üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi olduğunu söyledi. Ancak gazeteci bu bilgiyi bir söyleşi sırasında öğrendiğini, Beyaz Saray yetkilisinin büyükelçinin eşinin ismini, iddia edildiği gibi, kendisini telefonla arayarak bildirmediğini de kaydetti.

Amerikan yasalarına göre, görevi gizli olan personelin kimliğini açıklayanlar 10 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Amerikan gazetelerinde yer alan haberlere göre, CIA ajanı emekli büyükelçi eşinin adını Başkan Bush’un danışmanlarından Karl Rove basına sızdırdı.

Beyaz Saray ise bu iddiayı “saçma” diye niteledi.

XS
SM
MD
LG