Erişilebilirlik

Powell Irak İçin Destek Talebini Yineledi - 2003-09-30


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Arap ve Avrupa ülkelerine bir kez daha Irak’ın yeniden inşasına katılmaları çağrısı yaptı.

Powell, Amerika’nın Irak’ın kendi ayakları üzerinde durması konusunda gelişme kaydettiğini, ancak Amerikan askerlerinin çekilme zamanının henüz gelmediğini vurguladı.

Powell, bu talebini gelecek ay Madrit’te yapılacak olan uluslararası yardım konferansı öncesinde dile getirdi. Amerika Dışişleri Bakanı’nın çağrısıyla ilgili ayrıntıları Melek Çağlar aktarıyor:

23 Ekim’de yapılması planlanan konferans öncesinde Dışişleri Bakanı, uluslar arası topluluktan cömert davranmasını istedi. Başkan Bush’un Irak’ın yeniden inşası için Kongre’den 20 milyar dolar istediğini hatırlatan Powell, hedefin büyük olduğunu söyledi.

“Ortadoğu’da dönüşüm sağlanmadan, bölgenin yoksulluk, dışlanma ve umutsuzluktan beslenen şiddet ve terörün kaynağı olmayı sürdüreceğini söylemek abartı olmaz. Buna izin vermemeliyiz, buna izin vermeyeceğiz.”

Powell, bu açıklamayı Michigan eyaletinin Detroit kentinde Amerika ve Ortadoğu’dan siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren üç günlük Arap-Amerikan Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasında yaptı. Powell tüm genç demokrasilerin, dostlarının yardımına ihtiyacı olduğunu belirtti.

Powell, daha önce de Amerika’nın önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunmak üzere yeni bir Irak tasarısı hazırlayacağını söylemişti. Fransa, Rusya ve Almanya daha önce hazırlanan tasarıyı Iraklılara çok az yetki verdiği ve Birleşmiş Milletler’e ciddi bir rol tanınmadığı gerekçesiyle eleştirmişti.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili yeni öneride Irak’ın egemenliği konusunda atılacak somut adımların yer alacağını ancak Fransa ve Almanya’nın istediği hızlandırılmış takvime muhtemelen yer verilmeyeceğini söyledi. Colin Powell da sürecin aceleye getirilmemesi gerektiğini belirtti.

“Yapabileceğimiz en kötü şey süreci çok hızlı bir şekilde ileriye götürmek, işi aceleye getirerek meşruluktan veya yönetme kapasitesinden yoksun bir hükümete görevi devretmek olur. Bu formül başarısız olur”.

Powell, Irak’ın yeniden inşasında sıkıntısız ve kestirme bir yol olmadığının altını çizdi; ancak koalisyon güçlerine ve diğer hedeflere yönelik saldırıların sürmesine rağmen bu yönde önemli başarılar sağlandığını vurguladı. Powell konuşmasında, Irak’taki okulların yüzde 90’ının açıldığını, yerel konseylerin toplanmaya başladığını ve Irak vatandaşlarının işkence ve idam korkusundan uzak yaşadıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG