Erişilebilirlik

29 Eylül 2003 - 2003-09-29


Irak ve Ortadoğu konulu haberler, yaklaşan Kaliforniya eyalet valisi seçimleri ve Türkiye doğumlu Oscarlı yönetmen Elia Kazan’ın 94 yaşında ölümü… 29 Eylül tarihli gazelerde bu konular, baş sayfalara yansıyor. Washington Post gazetesinden Jackson Diehl; Türkiye’nin Irak’a asker yollamasının öneminin altını çizmekle birlikte, arada bazı pürüzlere dikkat çekiyor:

"Irak’a asker gönderilmesi konusunda hiçbir ülkeden garanti alamayan Başkan Bush, bu boşluğu yeni Amerikan askerleriyle doldurmak zorunda kalabilir. Bununla birlikte Yönetim, birkaç hafta içinde Irak’a bir tümen gönderme olasılığı olan Türkiye’ye, diplomatik açıdan daha yakın görünüyor. Bir yandan Almanya’nın, Irak’ın yeniden yapılandırılmasını öngören Amerikan planını desteklemesi, öte yandan Türkiye’nin 10 bin asker göndermesi, Washington’un sorunlarını giderebilir. Ancak, bu ülkelerle ilişkilerde halen karşılıklı güven ve siyasi iradeye ihtiyaç var. Gerek Türkiye, gerekse Almanya açısından, bürokratlar ve siyasi elit, Amerika’yla olan ittifakı kurtarmaya çalışıyor. Ama Irak’taki savaşa karşı çıkan kamuoyu baskısı ve mevcut Amerikan yönetimiyle yaşanan uyuşmazlıklar, bu iki ülkenin siyasetçilerinin ellerini bağlıyor."

New York Times gazetesi köşe yazarı William Safire ise, Amerika’nin Irak’taki savaşta başarılı olduğunu savunuyor. Bununla birlikte Safire, diğer ülkelerin bu başarıyı görmezlikten gelmesini eleştiriyor. Yazar şu görüşlere yer veriyor:

"Ne insan hakları, ne teröre karşı kazanılan büyük zafer… Yaşadığımız neslin en kanlı diktatörünü devirmemizi haklı çıkaran gelişmelerin hiçbiri, kimseye yaranmamıza yetmiyor. Bu yıl düzenlenen bir Gallup kamuoyu araştırmasında, en az üç Iraklıdan ikisinin durumunun, savaştan sonra düzeldiği belirtiliyor. Ancak bu araştırmanın basına yansıyan bölümü, Başkan Bush’a verilen kamuoyu desteğinin azalmasıyla ilgili. Bunca stratejik başarının ortasında, başarısızlık arayanlara ne demeli? Bizim oluşturacağımız Irak eninde sonunda bütün işgalcilerden arındırılmış olacak. Ne teröre destek verecek, ne de Kürt ve Şii nüfusu soykırım tehdidi altında yaşayacak. Yeni Irak, baskı altında yaşayan komşu uluslara, Arap halkının özgürlük ve girişimcilikle neler yapabileceğini gösterecek."

Safire’in bu görüşlerine bir anlamda New York Post gazetesi köşe yazarı Nicole Gelinas da destek veriyor. Uzun yıllardan sonra OPEC toplantılarına ilk kez katılan Irak’ın, petrol üretimini artırmayı planladığını kaydeden New York Post yazarı, bunun diğer OPEC üyelerinin korkulu rüyası olduğunu kaydediyor. Washington Post gazetesiyse yorumunda, Bush Yönetimi’ni, İsrail’le barış planı dışında, başka bir konuda görüşmemesi yönünde uyarıyor:

"Amerikan diplomasisi kapalı kapılar ardında, İsrail’in Filistin bölgeleri çevresine inşa ettiği, 150 kilometrelik yapay sınırı görüşüyor. Eğer Amerika, bu sınır yerine bir barış planını görüşme masasına getirmeye çabalasaydı, Washington’un Irak’taki misyonunun yanı sıra, Ortadoğu’daki bütün gelişmeler de iyi bir seyir izleyebilirdi. İsrail’in 400 kilometre daha uzatmayı düşündüğü bu sınır, iki devletli barış çözümüne ciddi bir engel oluşturuyor. Amerika’nın İsrail’in tek yanlı hareketlerine müdahale ettiği, pek görülmedi. Oysa ki İsrail’in bu sınırın inşasına harcadığı 1 milyar dolar, İsrail’e sağlanan kredilerden kesilebilir. Aynı şekilde, İsrail’in bu sınırı Filistin bölgelerine kadar genişletmesine de engel olunmalı."

XS
SM
MD
LG