Erişilebilirlik

Powell: 'Uzlaşma Sağlıyoruz' - 2003-09-26


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden çıkarılacak yeni Irak kararı üzerinde uzlaşma sağlandığını açıkladı.

Powell, New York'ta, Güvenlik Konseyi'nin öteki dört üyesi, Fransa, Rusya, Çin ve İngiltere Dışişleri Bakanlarıyla görüştü. Powell bu görüşmede bazı konularda görüş birliği sağlandığını belirtti.

Bakan, önümüzdeki günlerde yeni karar tasarısının metni üzerinde çalışılacağını sözlerine ekledi.

Powell’in bu açıklamasından birkaç saat önce Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, BM’in savaş sonrası Irak’ta güçlü bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

Irak savaşına karşı çıkan liderlerin başında gelen Putin, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Amerika’dan Irak’ta yönetimin hızla devri için bir tarih vermesini isteyen Avrupa ülkelerine katılmadı.

Tarihten hiç söz etmeyen Putin, bunun yerine başta Irak olmak üzere uluslararası sorunların çözümünde BM’in aktif bir görev üstlenmesi gerektiği görüşüne ağırlık verdi.

New York'taki görüşmeye katılan Rusya Dışişleri Bakanı Igor Ivanov da güvenlik yapısının yetersiz olduğu gerekçesiyle Irak’a uluslararası güç gönderilmesini istedi.

Amerika'nın Irak’la ilgili önerileri üzerine Rusya’nın görüşlerini açıklayan Bakan, bu ülkenin belirli bir süre Birleşmiş Milletler yönetimi altında kalması gerektiğini söyledi.

Ancak Ivanov, bunun, Moskova hükümetinin, koalisyon kuvvetlerinin Irak’tan ayrılmasını istediği anlamına gelmediğini belirtti.

XS
SM
MD
LG