Erişilebilirlik

NATO Afganistan'da Görev Alanını Genişletmeyi Düşünüyor - 2003-09-26


NATO Genel Sekreteri George Robertson, Afganistan’daki barış gücünün görev alanının genişletilebileceğini söyledi.

Robertson, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin bu konudaki isteğinin incelendiğini ve yakında karara bağlanacağını bildirdi.

NATO komutasındaki kuvvetler, Afganistan’da görevli yaklaşık 11 bin Amerikan askerinden ayrı olarak hareket ediyor.

Afganistan’daki barış gücünün görev alanı başkent Kabil ve çevresiyle sınırlı. Afgan hükümeti bu politikanın değiştirilmesini, barış gücünün Kabil dışında da görevlendirilmesini istiyor.

NATO Genel Sekreteri George Robertson, NATO askeri uzmanlarının isteği incelediğini ve kararın yakın bir zamanda alınacağını söyledi.

Afganistan’da çatışmalar sona ermiş değil ancak çoğu, ülkenin güney ve güneydoğusunda Pakistan sınırına yakın bölgelerle sınırlı. Uzmanlara göre bunun nedeni savaştan sonra Pakistan’a kaçan Taleban ve el Kaide militanlarının tekrar ülkeye sızmaya çalışmaları. Diğer yerlerdeki çatışmalardan ise aşiret reislerinin özel orduları ve silahlı milisleri sorumlu tutuluyor. Bu kuvvetlerde görevli kişilerin maaşını merkezi hükümet ödemesine rağmen komuta aşiret reislerinin elinde bulunuyor. Öyle ki Savunma Bakanı Muhammed Fehim’in bile, bir kısmı Kabil’de konuşlandırılmış özel ordusu var.

NATO Genel Sekreteri George Robertson, Muhammet Fehim’in kendininki de dahil olmak üzere tüm milis kuvvetlerinin dağıtılacağı yolunda söz verdiğini söyledi.

Afganistan’ı güvenli bir hale getirmenin imkansız olduğu yolundaki görüşü reddeden Robertson şöyle dedi:

"Çok kişi Afganistan’a boşuna gittiğimizi, hiçbir şey yapamayacağımızı söylüyordu. Aynı kişiler, 1995 yılında da Bosna’da bir şey yapamayacağımızı ileri sürmüştü. Halbuki Bosna artık 1995’teki Bosna değil."

Genel Sekreter, istikrar gücünün görev alanının genişletilmesi halinde birliklerin, muhtemelen, Yerel İmar Birimleri adıyla bilinen ekiplerle birlikte çalışacağını söyledi. Yabancı askerlerden oluşan bu küçük birimler genellikle kırsal bölgelerde küçük çaplı projelerle uğraşıyor.

İstikrar gücünün görev alanının genişletilmesi halinde asker sayısının da artırılması gerekecek. Barış gücünde şu anda 10 bin asker görevli. Çeşitli aşiret reislerinin komutası altında ise yaklaşık 100 bin milis bulunuyor. NATO komutasındaki kuvvetler, Taleban ve El Kaide militanlarıyla savaşan Amerikan birliklerinden ayrı olarak hareket ediyor.

XS
SM
MD
LG