Erişilebilirlik

David Kelly Soruşturması Tamamlandı - 2003-09-25


İngiltere’de, silah uzmanı David Kelly’nin ölümü üzerine açılan soruşturma bugün müdahil avukatların kapanış konuşmalarıyla tamamlandı.

22 gün süren soruşturmada İngiliz hükümetinin üyeleri dahil 74 kişinin görüşlerine başvuruldu, binlerce sayfalık rapor sunuldu.

Ancak Başbakan Tony Blair hükümetinin Irak dosyasındaki bilgileri tahrif edip-etmediği yolundaki tartışmalar hala sürüyor.

İntihar ettiği belirlenen David Kelly’nin avukatı, İngiliz hükümetinin, müvekkilini BBC’yle giriştiği siyasi savaşa alet ettiğini söyledi.

Avukat Jeremy Gompertz, hayatını ülkesine adamış olan Kelly’nin, bu durum üzerine ihanete uğradığı duygusuna kapıldığını belirtti.

İngiliz yayın kurumu BBC, Blair hükümetinin Irak’ın kitle imha silahlarıyla ilgili dosyadaki bilgileri savaşı haklı kılmak için çarpıttığı yolunda bir haber yayınlamış, hükümet yetkilileri, tartışma yaratan bu haberin kaynağının Kelly olduğunu doğrulamıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise Irak’ta kitle imha silahları bulunamamış olsa da savaşın haklı olduğu görüşünü savundu.

Bakan, BBC radyosuna verdiği demeçte, “savaş açılmasaydı, bugün Irak halkı hala Saddam Hüseyin’in dikta rejimi altında olacaktı” dedi.

Irak'ta denetim yapan uzmanların bu ülkede kimyasal, biyolojik veya nükleer kitle imha silahlarına rastlamadıklarına dair bir rapor sunacakları basına sızmıştı. Ancak Amerikalı istihbarat yetkilileri, bu raporda basında iddia edildiği gibi kesin sonuçların yer almayacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG