Erişilebilirlik

11 Eylül Raporu Gelecek Yıl Açıklanacak - 2003-09-24


11 Eylül 2001’de New York ve Washington’a düzenlenen terörist saldırıları soruşturan bağımsız komisyonun yöneticileri hükümet belgelerine ulaşmak konusunda Bush yönetimiyle giderek daha iyi bir işbirliği yapmaya başladıklarını açıkladı.

Komisyon gelecek yılın başından itibaren 11 Eylül saldırılarıyla ilgili olarak halka açık oturumlar düzenlemeyi planlıyor.

"9-11 Komisyonu" denilen grubun yöneticileri daha birkaç ay öncesine kadar 2001 yılındaki terörist saldırılarla ilgili olarak Beyaz Saray’ın ve diğer devlet kurumlarının belge ve bilgi talepleriyle ilgili olarak kendileriyle işbirliğine yanaşmadığından yakınıyordu.

Ancak komisyon başkanı New Jersey’in eski Cumhuriyetçi Valisi Thomas Kean’e göre, son haftalarda bu konuda “kayda değer bir ilerleme” yaşandı. Ancak Kean, Beyaz Saray ve diğer kurumlarla hala bazı hassas görüşmeler yapmaları gerektiğini de söyledi.

“İşimizi yapmak için ihtiyaç duyduğumuzu düşündüğümüz her şeyi almadık ve görüşmeler bu yüzden devam ediyor. Ve bu görüşmeler iki taraf için de her zaman kolay olmuyor. Ancak işimizi yapmak için ihtiyaç duyacağımız her şeyi almayı umuyoruz ve Beyaz Saray bize, bir belgenin işimizi yapmamıza gerçekten yarayacağını göstermemiz durumunda o belgenin Komisyon’a açılacağı yönünde güvence verdi”.

Kean, saldırılarla ilgili soruşturma kapsamında Komisyon’a bugüne kadar iki milyon sayfayı aşkın resmi belge verildiğini söyledi.

Komisyon 11 Eylül saldırılarıyla ilgili nihai raporunu gelecek Mayıs ayında açıklamayı planlıyor.

Raporda ayrıca Amerika’nın gelecekte benzer saldırılardan nasıl korunabileceğine ilişkin öneriler de yer alacak.

Komisyonun başkan yardımcısı eski Demokrat Kongre üyesi ve Uluslar arası İlişkiler Komisyonu eski Başkanı Lee Hamilton şunları söylüyor:

“Komisyon sadece geçmişi veya geleceği değil her ikisini de masaya yatırıyor. Geleceği görebilmek için geçmişe bakıyoruz. Amerika’nın niçin ve nasıl saldırıya uğradığını, böyle bir trajedinin tekrarlanmasını önlemek için araştırıyoruz.”

Komisyon Ocak ayından itibaren eski ve yeni üst düzey devlet görevlilerinin de katılacağı açık oturumlar düzenleyecek.

Komisyon Başkanı Tom Kean, Başkan Bush’un veya eski başkan Bill Clinton’ın bu oturumlarda ifade vermeye çağrılıp çağrılmayacağı konusunda henüz bir karar vermediklerini söyledi.

Ancak Kean Komisyon’un uygun gördüğü noktada sorumluları ortaya koymaktan çekinmeyeceğini vurguladı.

Komisyon Başkanı, hazırlayacakları nihai raporda istihbarat toplanması, sınır güvenliği ve olağanüstü durumlara hazır olma gibi konularla ilgili bir dizi önerilerde bulunacaklarını belirtti.

Başkan Yardımcısı Lee Hamilton da Komisyon’un ayrıca teröristleri motive eden unsurları ve onlara destek verenleri de araştırdığını söyledi.

Hamilton, Amerika’ya karşı savaş açan düşmanı, İslam dünyasındaki militan güçleri ve onlara destek veren dini, resmi ve mali kurumları anlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Kongre’nin Başkan Bush’la 2002 sonunda anlaşarak oluşturduğu "9-11 Komisyonu" iki partinin temsilcilerinden oluşuyor ve bağımsız çalışıyor.

XS
SM
MD
LG