Erişilebilirlik

Bush Kongre'de de Eleştirildi - 2003-09-24


ABD Başkanı George W. Bush, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşurken, Irak politikası, Kongre’de de, Demokrat partili Senatörlerin sert eleştirilerine hedef oluyordu.

Vermont Senatörü Patrick Leahy, Bush yönetimini çelişik açıklamalar yapmak ve savaşın muhtemel sonuçları hakkında yanıltıcıcı bilgi vermekle suçladı:

"Gerçek şudur ki; Bağdat düştüğünden beri Beyaz Saray ve Savunma Bakanlığı’nın Irak’la ilgili tahminleri tamamıyla yanlış çıktı. Ancak resmi makamların birbirinden iyimser açıklamalarını dinlerseniz sanırsınız ki her şey yolunda gidiyor."

Muhalefetteki Demokratlar bile, Bush yönetiminin Irak’ın yeniden yapılanması sürecine başka ülkeleri de katmaya çalışmasını olumlu bir gelişme olarak niteliyor.

Ancak Washington’un hem ekonomik hem de siyasi reformlar konusunda kontrolü Birleşmiş Milletler de dahil hiçbir kurum ya da ülkeyle paylaşmak istememesi sık sık eleştiriliyor.

Yönetimin Irak politikasının en güçlü muhaliflerinden Senatör Ted Kennedy, Başkan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı da eleştirdi.

"Başkan, Genel Kurul’da konuşurken, uluslararası toplumun desteği olmadan Irak’a savaş açma hatasının sorumluluğunu da üstlenmeliydi. Irak’taki değişim sürecine Birleşmiş Milletler’in de anlamlı bir şekilde katılmasını sağlamamız şarttır. Ya hep, ya hiç diyemeyiz."

Kongre’deki tartışmalar Beyaz Saray’ın Irak ve Afganistan için 87 Milyar Dolarlık ödenek istemesiyle ilgili. Bu paranın önemli bir bölümü iki ülkedeki Amerikan birliklerinin masrafını karşılayacak.

Ancak 22 Milyar Dolarlık bir bölümü çeşitli projelerle ilgili ki Kongre üyeleri bunların masraflarının başka ülkeler tarafından üstlenilmesini istiyor.

XS
SM
MD
LG