Erişilebilirlik

'Irak'ta Yönetimin Devri Aceleye Getirilmemeli' - 2003-09-23


Başkan Bush, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeleri, Irak savaşı konusunda geçmişte doğan ayrılıkları bir yana bırakıp, Irak’ın yeniden imarı için birlikte çalışmaya çağırdı.

Bugün New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu yıllık toplantılarının açılış oturumunda konuşan Bush, Birleşmiş Milletler’in, Irak anayasasının hazırlanması, devlet memurlarının eğitimi ve adil seçimler yapılması konusunda yardımcı olabileceğini söyledi.

Ancak Başkan Bush ve izlediği politikalar, Genel Kurul’da sert bir şekilde eleştirildi. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac konuşmasında Irak’ta, Güvenlik Konseyi onayı olmadan girişilen savaşın, Birleşmiş Milletler’i, tarihinin en ciddi bunalımı içine soktuğunu savundu. Chirac, Irak’ta yönetimin Irak halkına devri konusunda gerçekçi bir zaman belirlenmesi ve bu sürecin Birleşmiş Milletler’ce denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Bush Birleşmiş Milletler’deki konuşmasına 11 Eylül’den bu yana Bali’den Riyad’a, Jakarta’dan Kudüs’e kadar çeşitli yerlerde meydana gelen terör olaylarına dikkat çekerek başladı, teröristlerin son olarak Irak’taki Birleşmiş Milletler binasını hedef aldığını hatırlattı. Bush son iki yıldaki gelişmelerin dünyayı barış ve düzeni korumak isteyenlerle, hiçbir çekince duymadan insan hayatlarına kıyanlar arasında önemli bir rol ayrımına getirdiğini söyledi: "Bu yol ayırımında hiç kimse tarafsız kalamaz. Teröre destek veren tüm ülkeler medeniyete karşı savaş açanların işbirlikçisi durumuna düşer. Hiçbir ülke teröre göz yummamalıdır."

Bush, konuşmasının önemli bir bölümünü Afganistan ve Irak konularına ayırdı. Devrik Saddam rejiminin terör örgütleriyle bağları olduğunu, kitle imha silahları ürettiğini söyleyen Bush, Güvenlik Konseyi’nin, Irak’tan bu silahlarını imha etmesini isteyen kararı çıkararak doğru bir adım attığını, bunu yapmazsa ciddi sonuçlarıyla karşılaşacağı konusunda Irak’a haklı bir uyarıda bulunduğunu söyledi. “Koalisyonu oluşturan ülkeler barışı ve Birleşmiş Milletler’in saygınlığını koruma amacıyla harekete geçtiği içindir ki bugün Irak özgürdür” diyen Bush , savaşla ilgili görüş ayrılıklarına da değindi: "Afganistan ve Irak’ta yaptıklarımızı birçok ülke destekliyor. Ancak burada bulunan bazı ülkelerin bizim eylemlerimizi onaylamadığını da biliyorum. Yine de, Birleşmiş Milletler’in temel ilke ve hedefleri çerçevesinde hala birlik ve beraberliğimiz devam ediyor. Ortak güvenliğimizi korumaya ve insan haklarını geliştirmeye kararlıyız. Bu taahhütler ortak çalışmamızı gerektiriyor o halde ileriye doğru birlikte hareket edelim."

Başkan Bush, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılan üyelere birlikte hareket edilmesi gereken üç alan sıraladı. Bunlardan ilki Afganistan ve Irak’ın özgür ve istikrarlı ülkeler haline dönüştürülmesi, ikincisi kitle imha silahların yayılmasının önlenmesi, üçüncüsü ise AIDS salgını ve insan ticareti gibi insanlık trajedilerinin sona erdirilmesi.

Konuşmasında koalisyonun Irak’taki çalışmalarını da anlatan Bush bir yandan eski rejim yanlıları ve teröristlere yönelik operasyonlar düzenlenirken bir yandan da eğitim, sağlık ve altyapıda yeniden imara gidilerek Irak halkının hayatının kolaylaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Başkan devamla şöyle konuştu: “Koalisyonun Irak’taki öncelikli hedefi, demokratik ve usule uygun biçimde yönetimin halka devridir. Bu süreç Irak halkının ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeli, üçüncü tarafların süreci aceleye getirmesine veya geciktirmesine izin verilmemeli.”

Başkan Bush, bu sözleriyle yönetimin bir an önce Iraklılar’a devri konusunda ısrar eden Fransa, Almanya ve bazı Arap ülkelerine Washington’un tavrını bir kere daha hatırlatmış oldu. Başkan, diğer örneklerde olduğu gibi Irak’ta da Birleşmiş Milletler’in anayasanın hazırlanması, sivil yöneticilerin eğitilmesi ve seçimlerin serbest, adil ortamda yapılmasının sağlanması gibi alanlarda yardımcı olması gerektiğini söyledi. Irak’taki yeni yönetim konseyine tüm dünya ülkelerinin destek vermesini isteyen Bush, Irak’ta sağlanan başarının tüm Ortadoğu’ya örnek oluşturacağını da belirtti.

Başkan konuşmasında Ortadoğu barışıyla ilgili görüşünü de bir daha dile getirerek Filistin halkının reformcu, teröre aman vermeyen, barışcı bir devleti hakettiğini söyledi.

Bush, büyük bir tehlike olarak gördüğü kitle imha silahlarının yayılmasını önleme konusunda uluslararası toplumu birlikte hareket etmeye çağırdı, Güvenlik Konsey’inden bu konuda bir karar almasını istediğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG