Erişilebilirlik

22 Eylül 2003 - 2003-09-22


22 Eylül tarihli Amerikan gazetelerinde Başkan Bush’un yarın Birleşmiş Milletler’de yapacağı konuşma, New York borsası başkanlığına yapılan yeni atama ve Emmy ödülleri ön plana çıkıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın New York Times'da yayınlanan mülakatında ise Chirac'ın Türkiye ve Avrupa Birliği konusundaki sözleri dikkat çekiyor. Chirac, "Türkiye Avrupa'ya katılacak mı?" şeklindeki soruya şu karşılığı veriyor:

"Türkiye, Kopenhag kriterleri dediğimiz koşulları yerine getirmek için çaba harcarsa Avrupa'ya girmesi kaçınılmaz olur. Bu kriterler, siyasi açıdan insan haklarıyla, ekonomik açıdan da pazar ekonomisiyle ilgili koşullardır. Şu anda Türkiye bu koşulları yerine getirmiş değil. Ancak Türk makamları bunları yerine getirme konusunda çok kararlı. Bu gerçekleşirse Türkiye Avrupa'ya katılacaktır."

Fransa Cumhurbaşkanı, New York Times muhabirinin "Temel ilkeler açısından Türkiye, Avrupa'nın bir parçası mıdır?" şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

"Hangi ilkeler? Türkiye'nin Avrupa'da olan bir bölümü var. Geri kalan kısmı ise dışarıda. Ama biz 34 yıldır Türklere Avrupalı olduklarını söylüyoruz. Türkler NATO'ya dahil. Bu yüzden mesele Avrupa'da olup olmadıkları değil. Avrupa'ya katılmak istiyorlar. Eğer koşulları yerine getirirlerse Avrupa kendilerini arasına almaya hazırdır. Türkiye'nin Avrupa'da olup olmadığı, tarihi ve coğrafi bir meseledir, uzmanları ilgilendiren bir konudur ancak sonucu tayin edecek bir faktör değildir."

Washington Post gazetesi, Birleşmiş Milletler’den yeni bir karar çıkarmaya çalışan Bush’un, bunu sağlamak için Irak’ta yeni Anayasanın hazırlanması ve seçimlerin yapılması konularında bazı tavizler vermeye hazırlandığını yazıyor. Gazete şöyle diyor:

"Başkan Bush, Irak’ın yeniden inşasında Birleşmiş Milletler’e daha fazla rol verilmesi talepleri karşısında sınırlı bir taviz vererek dünya örgütünün savaş sonrasında yapılacak ilk seçimleri denetlemesine izin vermeye hazırlandığını söyledi. Bush, Fox News’e Oval Ofis’te verdiği ve bu akşam yayınlanacak röportajda “Bence Birleşmiş Milletler’in bir Anayasa hazırlanmasında yardımcı olması iyi olacak. Bu konuda gayet başarılılar. Hatta, belki de seçimler başladığında seçimleri denetleyebilirler. Bu, daha büyük bir rol olarak tanımlanabilir” diye konuştu. Ancak Bush’un açıklamaları Iraklılar yönetimi devralmaya hazırlanıncaya kadar ülkedeki geçiş sürecinde Amerika’nın yerini Birleşmiş Milletler’e bırakması gerektiğini savunan Fransa ve Almanya’yı tatmin etmekten uzak görünüyor."

Christian Science Monitor gazetesi aynı konuyla ilgili haberinde, geçen yıl Birleşmiş Milletler’den Irak savaşı için destek arayan Bush’un, bu yıl Irak’ın işgalcisi olarak asker ve para desteği isteyeceğini yazıyor. Irak’ta askeri denetimin Amerika’da kalması gerektiği yönünde genel bir uzlaşma olduğunu belirten gazete, Birleşmiş Milletler’e ülkenin siyasi denetimi konusunda ne ölçüde rol verileceği konusunda anlaşmazlık yaşandığını vurguluyor. USA Today gazetesi ise, Citigroup’un eski Yönetim Kurulu başkanı John Reed’in geçici olarak New York borsası başkanlığına atanmasını öne çıkarmış:

"Reed’in ne kadar süreyle görevde kalacağı bilinmiyor. Ancak, 140 milyon dolarlık tazminat paketi nedeniyle eleştirilere uğrayan ve istifaya zorlanan Richard Grasso’nun yerine getirilen ve saygın bir yönetici olarak tanınan Reed’i zor bir görev bekliyor. Grasso’yla ilgili tartışmalar, üyelerinin çoğu Wall Street’teki büyük firmalarının temsilcisi olan Yönetim Kurulu’nun dünyanın en büyük hisse senedi pazarını yönetme becerisiyle ilgili soruları da beraberinde getirmişti. Reed’den sonra New York Borsası’nın daimi başkanlığı için en güçlü aday olarak Maliye Bakanlığı’nın eski İç Finansman Müsteşarı Peter Fischer gösteriliyor."

Los Angeles Times gazetesi de, diğer Amerikan gazeteleri gibi 55’nci Emmy ödülleriyle ilgili haberi birinci sayfadan duyuruyor. Gazete, “Emmy ödüllerinde duygu ve mizah sürprizle karıştı” başlığıyla verdiği haberde HBO’nun 18 ödülle CBS ve NBC’yi geride bıraktığını belirtiyor:

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da rekabet, son kategorilerdeki ödüller açıklanıncaya kadar sürdü. NBC’de yayınlanan “West Wing” dördüncü kez en iyi drama ödülünü alırken, CBS’te yayınlanan “Raymond” en iyi komedi dizisi ödülüne layık görüldü. Gecenin galibi ise Alzheimer’lı annesine bakmak zorunda olan ve beyin felci geçiren Portland’lı pazarlamacı Bill Porter’ın hayatını anlatan TNT yapımı “Door to Door” oldu. Geçen hafta yaratıcı sanatlar dalında iki EMMY ödülü alan program, dün gece de dört kategoride ödüle layık görüldü."

XS
SM
MD
LG