Erişilebilirlik

Irak'ta 3 ABD Askeri Öldürüldü - 2003-09-21


Bağdat’ın batısındaki Ebu Garip cezaevine düzenlenen saldırıda, 2 Amerikalı askeri polisin öldüğü, 13’ünün de yaralandığı bildirildi.

Amerikalı yetkililerin verdiği bilgiye göre, cezaevindeki saldırı ile aynı sıralarda, bir Amerikalı asker, başkentin 100 kilometre batısındaki Ramadi yakınlarında, aracıyla yol kenarındaki bir bombaya çarparak hayatını kaybetti.

Ebu Garip hapishanesi, bu ay yapılan gerilla tipi saldırıların sık sık hedefi oluyor.

Amerikan askeri sözcüsü Yarbay George Krivo, saldırganların amacının ne olduğu hakkında bilgi vermedi. Sözcü şunları dedi:

"Özellikle bu hapishaneye saldıranların stratejisi hakkında spekülasyon yapamam. Ancak koalisyon güçlerinin aktif ve pasif önlemler alarak, gelecekte benzer saldırılar olmasını önlemeye çalıştıklarını söyleyebilirim. Düşman neden özellikle bu hedefi ya da saldırı taktiğini seçiyor; yorum yapamam."

Bu arada, Irak İçişleri Bakanlığı ve koalisyon güçlerinden danışmanlar, dün Irak hükümet konseyi üyesi Akila el Haşimi’ye karşı düzenlenen suikast girişimini araştırıyor. El Haşimi, 25 üyeli konseydeki 3 kadından biriydi.

Irak İçişleri Bakanlığı’na danışmanlık yapan İngiliz polisi Douglas Brand, El Haşimi’nin durumu hakkında şu bilgileri verdi:

"El Haşimi, iki ameliyat geçirdi. Abin Sinha Hastanesi’nde, Amerikalı doktorların bakımı altında bulunuyor. Durumu kritik ancak istikrarlı bir gidiş gösteriyor. Konuyla ilgili olarak koalisyon danışmanları ve Irak polisi tarafından kapsamlı bir araştırma yürütülüyor. Suçluları bulmak için, Irak polisiyle tam bir işbirliği içindeyiz."

İngiliz Brand ve Irak İçişleri Bakan Yardımcısı Ahmed İbrahim, suçluların kim olduğuna dair ellerinde kanıt olup olmadığı yönünde bir bilgi vermedi. Yetkililer, araştırmaya yardımcı olabilecek her türlü bilgiyi sağlamaları için kamuoyuna çağrı yaptı.

XS
SM
MD
LG