Erişilebilirlik

İsrail Diplomatik Atağa Geçti - 2003-09-20


Birleşmiş Milletler Genel kurulunda İsrail’in Yaser Arafat’ı sürgün etme kararını kınayan tasarının onaylamasının ardından Filistin ve İsrail arasındaki diplomatik savaş devam ediyor.

İsrail Başbakanı Ariel Sharon, Batı Şeriya’nın çevresine inşa edilen duvar konusunu görüşmek üzere Washington’a bir heyet gönderdi.

Bu arada, Birleşmiş Milletler’in İsrail’i kınayan kararı Filistinliler tarafından sevinçle karşılandı. Filistinliler,Genel Kurulun Amerika’nın kısa bir süre önce veto ettiği kararı onaylayarak önemli bir karşılık verdiği görüşünde.

İsrail’i kınayan karar 133 lehte, 4 aleyhte ve 15 çekimser oyla alındı. Tasarının oylanmasından önce, Avrupa Birliği metinde dengenin korunabilmesi için bazı değişiklikler yaptı ve bu değişiklikler Arap ülkeleri tarafından da onaylandı. Metinde, Filistin intihar bombacılarıyla birlikte, İsrail’in Filistinli militanlara karşı suikastları da kınanıyor.

Yapılan tartışmalarda genelde İsrail tarafı eleştirildi. Eleştirilerin başını çeken Filistin temsilcisi Nasır el Kidwa, tercüman aracılığıyla konuştu:

"Burada, Birleşmiş Milletler’in kararlarını gece gündüz ihlal eden ve uluslar arası topluluğa meydan okuyan bir devletle karşı karşıyız. Ancak bu devlet, bir süper gücün destek ve himayesine sahip."

El Kidwa, Amerika tarafından Salı günü veto edilen benzer Güvenlik konseyi karar tasarısının, Washington’un veto ettiği 26ıncı Ortadoğu tasarısı olduğunu söyledi.

Karara karşı Amerika ve İsrail’in yanı sıra Mikronezya ve Marshall adaları oy kullandı. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Negroponte, büyük oy çoğunluğu ile geçen tasarının cesaret kırıcı olduğunu ve Ortadoğu barış çabalarına yarar sağlamadığını söyledi.

"Bu tür bir kutuplaşma hem burada, hem de bölgede konunun taraflarıyla yürüttüğümüz ortak diplomatik çabalarımızı baltalıyor."

Genel Kurul’un kararı sembolik önem taşıyor. Güvenlik Konseyi’nin kararlarının aksine bunların yaptırım gücü yok... Ancak, Genel Kurul’un onayladığı tasarıların, Güvenlik Konseyi daimi üyeleri tarafından veto edilme olasılığı da bulunmuyor.

XS
SM
MD
LG