Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu'ndan İsrail'i Kınayan Karar - 2003-09-19


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Amerika’yı hedef alan sembolik bir davranışla İsrail’in Filistin lideri Yaser Arafat’ı sınır dışı etme yönünde aldığı prensip kararını kınayan bir karar tasarısını büyük farkla kabul etti.

Genel Kurul’dan çıkan karar, BM Güvenlik Konseyi’nin Salı günü görüştüğü ancak Amerika’nın vetosuyla reddedilen tasarıya benziyor. Genel Kurul’daki oylamada 133 ülke tasarı lehinde oy kullanırken dört ülke olumsuz oy verdi, 15 ülke de çekimser kaldı.

Onay, tasarıyı hazırlayan Arap ülkelerinin, metni daha dengeli hale getirmek için Avrupa Birliği ülkeleri adına sunulan değişiklikleri kabul etmeleri üzerine gerçekleşti. Karara eklenen maddelerin birinde Filistin intihar saldırıları ve İsrail’in, Filistinli militanları hedef alan saldırıları kınanıyor.

Karar aleyhinde oy kullanan dört ülke, ABD, İsrail, Mikronezya ve Marshall Adaları oldu. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Negroponte, kararın büyük destek görmesini umut kırıcı ve Orta Doğu barış sürecine indirilmiş ağır bir darbe olarak niteledi. BM Genel Kurulu’nda alınan kararlar, genelllikle sembolik nitelik taşıyor ve Güvenlik Konseyi kararlarının hukuki ağırlığına sahip değil. Ancak Genel Kurul’da hiçbir ülkenin veto hakkı bulunmuyor.

XS
SM
MD
LG