Erişilebilirlik

Washington Kasırgaya Hazırlanıyor - 2003-09-18


ABD başkenti Washington ve yakın çevresinde yüzbinlerce kişinin çalıştığı federal devlet daireleri, yerel yönetimlere bağlı birimler ve okulların kasırga tehdidi nedeniyle 18 Eylül Perşembe günü kapalı kalacağı açıklandı. Başkentin metro trenleri ve belediye otobüsleri de yerel saatle 11:00'den sonra sefer yapmayacak.

Kasırga, ABD Kongresinde Perşembe günü yapılması planlanmış olan bir toplantının da belirsiz bir tarihe ertelenmesine neden oldu. Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonuna bağlı Avrupa Alt Komisyonu'nda yapılacak "Türkiye'nin Gelecekteki Yönü ve Türk-Amerikan İlişkileri" konulu toplantıda uzmanlar, bu konuda Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayacaktı. Toplantıya, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Sedat Ergin, Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Türkiye Projesi Yöneticisi Bülent Aliriza ve Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Türkiye Programı Koordinatörü Soner Çağaptay uzman olarak katılacaktı. Toplantının yeni tarihi henüz belli değil.

Atlas Okyanusu üzerinde oluşan ve bir süredir ağır bir şekilde kuzeybatı yönünde ilerleyerek Amerika'nın doğu kıyılarına yaklaşan İzabel kasırgasının etkileri, Kuzey Carolina eyaleti kıyılarında hissedilmeye başladı. Kasırganın, başkent Washington’un da yeraldığı bölgede, Kuzey Carolina, Virginia, Maryland ve Pennsylvania eyaletlerinde yaşayan toplam 50 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor.

Bu eyaletlerde ve Washington’da kasırganın yolaçacağı sert rüzgarlara ve su baskınlarına karşı olağanüstü önlemler alınıyor, bazı yerlerde halk evlerini terkederek iç kesimlere gidiyor.

Virginia eyalet valisi Mark Warner, okyanus kıyısındaki yerleşim merkezlerinin zorunlu olarak boşaltılması için talimat verdi.

Bölgedeki süpermarketlerde, içme suyu, elektrik fenerleri için pil gibi ihtiyaç maddelerine yoğun talep olduğu görülüyor. Binlerce kişi de elektriklerin kesilmesi ihtimaline karşı portatif jeneratör satan yerlere akın etti.

Meteoroloji uzmanları, kasırganın bir miktar hafiflediğini ancak yine de hızı saatte 180 kilometreye ulaşan rüzgarlara ve metre-kare başına 25 santimetrelik yağmura yolaçabileceğini söylüyor.

Amerikan askeri makamları da kasırgaya karşı hazırlık yapıyor. Bölgedeki deniz üslerinden gemiler denize açılırken, hava üslerindeki uçaklar ülkenin iç kesimlerine naklediliyor.

XS
SM
MD
LG