Erişilebilirlik

ABD: 'Suriye Sözünde Durmuyor' - 2003-09-17


Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Kongre’de konuşurken Suriye’ye karşı suçlamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı yardımcılarından Silah Kontrol Dairesi yetkilisi John Bolton, Temsilciler Meclisi’nde bilgi verirken, Suriye’nin, söz vermesine rağmen, militanların Irak sınırını geçerek koalisyon güçlerine saldırılarını durdurmadığını söyledi.

Bolton, Suriye’nin kimyasal, biyolojik ve hatta nükleer silah geliştirmeye çalıştığını da söyledi.

"Terörizmi destekleyen ve kitle imha silahları elde etmeye çalışan ülkeler Amerika için büyük tehdittir. Suriye, Hizbullah, Hamas ve Filistin İslami Cihad’ı gibi örgütlere ev sahipliği yapıyor ve siyasi destek sağlıyor. Bu örgüt militanları yüzlerce masum insanın ölümüne yol açtı. Suriye, potansiyel tehdit oluşturan ülkeler arasındadır."

Uluslararası İlişkiler Ortadoğu ve Asya alt komitesinde konuşan Bolton, Suriye’nin koalisyon güçlerine karşı bir dizi düşmanca eylemde bulunduğunu belirtti.

Ancak Bolton, Kongre’nin hazırladığı ve Şam’a ekonomik yaptırım uygulanmasını öngören karar tasarısını, hassas bir dönemden geçildiği gerekçesiyle desteklemedi.

Bolton, Dışişleri Bakanı Colin Powell ve diğer yetkililerin şu sıralarda Suriye’nin davranışını değiştirme çabası harcadığını kaydetti.

Yıl başında Dışişleri Bakanı Colin Powell Şam’ı ziyaret ederek, bu ülkedeki Filistinli militan gurupların ofislerinin kapatılmasını istemişti. Bu konuda Şam Hükümeti bazı sözler vermekle birlikte, Suriye’nin ne kadarını gerçekleştirdiği bilinmiyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Bolton’nun ABD'nin kaygılarını iyi bir şekilde dile getirdiğini söyledi:

"Suriye’nin tavrı kabul edilemez ve Başkan Bush’un da ifade ettiği gibi teröre sahip çıkan ülkeler bundan sorumlu tutulacaktır."

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk el Şara ise Şam’da yaptığı açıklamada, uluslararası terörle savaşta ABD ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Bakan, ABD'nin istekleri mantıklı ve gerçekçi olduğu sürece Washington’la işbirliğine devam edeceklerini belirtti.

XS
SM
MD
LG