Erişilebilirlik

Bush'tan Burma ve Haiti'ye Uyuşturucu Uyarısı - 2003-09-16


ABD Başkanı George W. Bush, dün Burma ve Haiti’nin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede uluslararası sorumluluklarını yerine getirmekte ciddi bir başarısızlık gösterdiklerini açıkladı.

Bush, diğer ülkelerin uyuşturucu ticaretine karşı işbirliğini ele aldığı yıllık değerlendirmesinde Guatemala’yı sorunlu ülkeler listesinden çıkarırken, Kuzey Kore’nin yasadışı uyuşturucu işine girdiğine ilişkin giderek artan bir kaygı bulunduğu bildirdi.

Amerikalı yetkililer, Guatemala’daki rüşvet ve uyuşturucuyla bağlantılı diğer sorunların çözülmediğinin altı çiziyor.

Ancak yetkililer yine de bu Orta Amerika ülkesinin Amerikan yaptırımları tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve geçen Ocak ayında yayınlanan uyuşturucuya karşı mücadelede ciddi başarısızlık gösteren ülkeler listesinden çıkacak ölçüde ilerleme sağladığını vurguluyorlar.

Başkan Bush, bu yıl da Latin Amerika Orta Asya ve Doğu Asya’dan 23 ülkeyi yasadışı uyuşturucu üretimi yapılan veya uyuşturucu kaçakçılığında belli başlı transit ülkeler olarak tanımladı. Bu rakam geçen sene de aynıydı.

Haiti ve Burma uyuşturucuya karşı mücadelede başarısız olan ve bu nedenle Amerikan yaptırımlarına maruz kalan ülkelerden ikisi. Ancak Başkan Bush, Haiti örneğinde bu ülkeye dönük yardımın Amerikan çıkarları açısından hayati bir önem taşıdığını vurgulayarak yaptırım kararından vazgeçti.

Dışişleri Bakanının Uluslararası Narkotik İşlerinden sorumlu yardımcısı Paul Simons, Haiti’nin başta kokain olmak üzere Güney Amerika’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne gelen uyuşturucunun ana geçiş noktalarından birisi olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Simons, Haiti’li yetkililerin uyuşturucu trafiğini önlemek veya uyuşturucuyla bağlantılı rüşvete karşı mücadele etmek için ABD ile “çok sınırlı” bir işbirliğine girdiğini söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Simons, Burma’nın ise Amerikan narkotik kontrol yetkilileriyle bazı konularda işbirliğine girdiğini ve ülkede haşhaş üretilen bölgeyi yüzde 25 oranında azalttığını belirtti.

Ancak hem sentetik hem de doğal uyuşturucu alanında dünyanın en büyük üreticilerinden birisi olan Burma’nın bu konumun değiştirmeye yönelik olarak Rangoon’daki yetkililerin fazla bir çaba harcamadığının da altını çizdi.

“Burma örneğini ele alırsak, burada sadece uyuşturucu trafiğinde bir geçiş ülkesi değil aynı zamanda önemli bir uyuşturucu imalatçısı bir ülke görüyoruz; Burma, dünyanın en büyük ikinci afyon üreticisi. Burma ayrıca en büyük metafetamin üreticilerinden biri ve hükümetin üretimi arttıran ticareti önlemeye yönelik bir girişimde bulunacağına ilişkin ciddi bir göstergeye sahip değiliz.”

Kuzey Kore belli başlı uyuşturucu üreticisi veya geçiş ülkeleri listesinde yer almasa da Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Başkan Bush’un komünist ülkenin uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantısı konusunda giderek artan bir kaygı içinde olduğu belirtildi.

Bush, Kuzey Koreliler’in metafetamin kaçakçılığı yaptıklarına ve muhtemelen üretiminde de bulunduklarına ilişkin açık belirtiler bulunduğunu kaydetti ve geçen Nisan ayında 125 kilogram eroinin Kuzey Kore’ye ait bir gemiyle Avustralya’ya sokulmak istenirken yakalanmasını eroinle ilgili bir dizi vakaya örnek verdi.

Uyuşturucu raporu Amerika’nın bazı kilit müttefiklerine yönelik eleştiriler de içeriyor.

Raporda Hollanda sentetik uyuşturuculardan Ecstacy üretimiyle uğraşan suç örgütlerine karşı daha fazla mücadele etmesi konusunda uyarıldı.

Kanada’dan Amerika’ya yüksek kalitede marihuana ve sentetik uyuşturucuların imalatında kullanılan kimyasallar getiren kaçakçılara karşı daha fazla önlem alması istendi.

XS
SM
MD
LG