Erişilebilirlik

12 Eylül 2003 - 2003-09-12


12 Eylül tarihli Amerikan gazetelerinde İsrail’in, Filistin lideri Yaser Arafat’ı sürgüne gönderme yönünde aldığı ilke kararı, geniş yer buluyor. Gazeteler, yarının önemli bir olayın yıldönümü olduğunu hatırlatıyor.

10 yıl önce Arafat, İsrail’in öldürülen eski Başbakanı İzak Rabin’le, Beyaz Saray’ın avlusunda bir araya gelerek, bir barış anlaşmasına imza atmıştı. New York Times gazetesi, on yıl sonra gelinen durumu şöyle değerlendiriyor:

"Son on yılda ne Filistinliler terör saldırılarına son verdi, ne de İsrail, Gazze ve Batı Şeria’daki yerleşimlerin inşaatını durdurdu. Elbette iki olay birbirinden çok farklı. Ancak İsrail’in yeni yerleşimler inşa etmeyi durdurması, bu ülkenin geleceği açısından hayati önem taşıyor. İsrail’in atacağı bu adım, yalnızca barış sürecinin devamını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Filistinlilerin teröristleri etkisiz hale getirmesine yarayabilir. İsrail’de işsizliğin arttığı, sosyal yardımlar ve eğitim bütçesinin kısıntıya uğradığı bir sırada, çeyrek milyon yerleşimciye imar ve güvenlik hizmeti sağlanmasının masrafı, çok büyük. Bu yerleşim birimleri teröristlere uygun hedef oluşturduğu için masraflar daha da katlanıyor. İsrailliler, Gazze ve Batı Şeria’ya yerleşmeyi sürdürdükçe, farklı etnik kimliğe sahip iki ayrı devlet olasılığı da ortadan kalkıyor. İsrailliler, artık askerlik yapan çocuklarını, Batı Şeria’daki yerleşimleri korurken kaybetmek istemiyor."

Irak’ta Birleşmiş Milletler’e verilecek rol, gündemdeki sıcaklığını korurken, Los Angeles Times gazetesi, Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın bu yöndeki çabalarına destek vermesi konusunda, Amerikan Yönetimi’ne çağrıda bulunuyor:

"Powell’ın yarın Cenevre’ye yapacağı ziyaret, Birleşmiş Milletler’in Irak’taki rolünün belirlenmesi açısından önem taşıyor. Yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkarılması için uğraşan Powell, Rusya ve diğer Avrupalı müttefiklerle bir anlaşma zemini arıyor. Bu bakımdan Başkan Bush’un Powell’a vereceği destek çok önemli. Bush, Birleşmiş Milletler’den yardım isteyerek, Amerika’nın Irak’ta tek başına kalamayacağını kabullenmiş oldu. Yeni bir Güvenlik Konseyi kararı, Türkiye gibi Müslüman ülkelerin yanısıra, diğer ülkelerin de çok sayıda barış gücü askeri yollamasını teşvik edebilir. Birleşmiş Milletler’in de yardımıyla, Irak’ta yönetimin hızlı bir şekilde yerel unsurlara devri, Amerika’nın bu ülkeden çekilmesini kolaylaştırabilir. Aynı zamanda, Irak’ta daha bağımsız kararlar alabilen bir Birleşmiş Milletler temsilcisinin varlığı, Amerika’yı işgalci güç izleniminden kurtarabilir."

Washington Times gazetesi, Irak’ta düzenlenen bir kamuoyu yoklaması sonuçlarını temel alarak ülkedeki havayı şöyle yorumluyor:

"American Enterprise dergisi, bu haftaki sayısında, Iraklılar arasında düzenlenen bir kamuoyu yoklamasına yer veriyor. Ankete göre, her 10 Iraklıdan yedisi, beş yıl sonra yaşam standardının yükseleceğine inanıyor. Aynı şekilde Iraklılara, hangi devleti örnek aldıkları sorulduğunda, en çok ‘Amerika’ yanıtıyla karşılaşılmış. Ankete katılan Iraklıların yüzde 60’ıysa, İslamcı bir devlet istemediklerini söylemişler. Iraklıların ortaya koyduğu bu iyimserlik havası ve Amerikan yanlısı tutum, kıyamet haberciliği yapan medyanın haberleriyle çelişiyor. Elbette Irak’ın yeniden yapılandırılması kolay olmayacak. Saddam Hüseyin’in diktatörlük yıkıntıları arasından, uygar ve istikrarlı bir hükümet oluşturabilmek zaman alır. Iraklıların yüzde 99’u, ülkelerindeki Amerikan varlığına destek veriyor olsa bile, bu durum bir avuç teröristin vereceği zararı değiştirmez. Irak’taki sorunun çözümü, Amerikan birliklerinin çekilmesine değil, bu bir avuç direnişçinin temizlenmesine bağlı."

XS
SM
MD
LG