Erişilebilirlik

Dünya Melodileri Bangor Semalarını Doldurdu - 2003-09-08


Amerika’nın Doğu kıyısında yeralan Maine eyaleti 22-25 Ağustos tarihlerinde Ulusal Folk Festivali’ne evsahipliği yaptı. Amerika’da yaşayan göçmenlerin geldikleri ülkelerin müzik ve kültürünü tanıtmak amacıyla katıldıkları festivalde, dinleyiciler dört farklı sahnede dünyanın dört bir ucundan gelen melodileri duyma imkanına sahip oldu. Bunlar arasında, Kongo, Meksika, Ortadoğu, Tayvan, İrlanda gibi farklı kıtalardaki ülke müziklerini saymak mümkündü. Organizasyonu düzenleyenler, festivalin açılış ve kapanış konserlerini ise country, gospel ve blues gibi Amerikan müzik türlerini icra eden grup ve sanatçılara ayırmayı tercih etmişlerdi.

Bu gruplardan Wylie and the West Band’ın solisti yaptıkları müziği şöyle tanımlıyor: "Bizim müziğimiz kovboyların hayatını yansıtıyor. Batı kültürünün kırsal yaşamına ilişkin unsurlarını anlatıyoruz şarkılarımızda."

Wylie and the Wild West grubunun solisti Wylie Gustafson, yaptıkları müziğin country müziği olmadığını kendisiyle yaptığımız söyleşide özellikle belirtmeyi de ihmal etmiyor: "Bizim türümüz Garth Brooks ve Shania Twain gibi country müziği sanatçılarından oldukça farklı. Biz şarkılarımızda çiftliklerimizi, köy yaşamını yansıtıyoruz, ama Shania Twain, 16 yaşında aşık olmak üzerine şarkılar söylüyor."

Maine Bangor’daki Ulusal Folk Festivali’nin çok az sayıdaki yabancı konukları arasında komşu Kanada’dan gelen Barachois grubuydu. Grup, Kanada’nın Prens Edward Adaları’na özgü Acadiyan müziğini çalıyor. Bu tür müzik, Fransız göçmenlerin bölgeye getirdiği bir esinti. Barachois grubunun üyelerinden Chuck Arsenault, Acadiyan müziğinin köklerini şöyle açıklıyor: "Bu yaklaşık 250 yıl önce Kanada’nın doğusuna gelen Fransızların yöresel müziği. Daha sonra İrlanda ve İskoç müziklerinden de etkilenilmiş. Yaşadığımız adanın %95’i İngilizce konuşuyor, ama biz hala şarkılarımızı Fransızca söylüyor, babamın deyimiyle Fransızca dans ediyoruz. Geleneklerimizi şarkılarımızla sürdürüyoruz."

Acadiyan tarzı müzikte, geleneksel olarak keman, gitar ve org kullanılıyor; baterinin yerini ise ayak dansları dolduruyor. Barachois grubunun üyelerinden Chuck Arsenault, Ulusal Folk Festivali gibi bir etkinliğe katılarak, bu geleneksel müziği daha fazla insana duyurabildikleri için oldukça memnun görünüyor: "Bence bu tür festivallerin en güzel yanı, herkesin geleneklerini ortaya koyabilmesi, çok içtenlikle müzik yapabilmesi, herkes içinden geleni çalabiliyor."

Ulusal Folk Festivali’ne katılan sanatçılar, organizasyon komitesinin oyları sonucu belirleniyor. Her yıl yüzlerce sanatçının başvurusunu değerlendiren komite bu adayların büyük bir bölümünü ise geri çevirmek zorunda kalıyor. Ancak yine de bu seslerini festival katılımcılarına duyurmak isteyen bazı gruplar için bir engel oluşturmuyor.

Harambe isimli 5 amatör müzikçi de, kendilerine sahnede yer bulamayınca, çareyi festivalin yapıldığı sokaklardan birini kendilerine mekan seçmekte bulmuş. Grubun üyelerinden Wachian Welch, "Hepimiz aynı kiliseye gidiyorduk, orada tanışıp bu grubu oluşturduk. Afrika ritmleri çalıyoruz, grubumuz da ismini Swahili dilinde dayanışma birlik anlamına gelen Harambe kelimesinden alıyor," diyerek grubun geçmişini özetliyor. Harambe grubunun üyeleri amatör müzisyenler ve sigorta acentalığı, bilgisayar mühendisliği, tamircilik gibi farklı meslek dallarından geliyorlar... Ancak tutkuları müzik..

Bangor Maine’deki festivalin katılımcıları arasında dünya müziklerine tutkun görünen çok sayıda izleyici görmek de mümkündü.

Ulusal Folk Festivali’nde Ulusal Müzik Arşivi kayıtlarının yapılmasında gönüllü olarak çalışan Tom Bellows "Festival müziklerinden çok hoşlandım, göründüğü gibi herkes son derece keyifli dakikalar yaşıyor," diyerek görüşlerini özetliyor.

Boston’dan gelen Lois Voltner de festivalden büyük keyif aldığını bu etkinlik sayesinde birçok insanın dünya müziğini tanıyabildiğini söylüyor.

Maine eyaletinde Balkan ve Doğu Avrupa dans dersleri öğretmenliği yapan Manie Went ise, sevdiği müzikler eşliğinde dans etmenin kendisine büyük keyif verdiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG