Erişilebilirlik

Bush 87 Milyar Ödenek ve Uluslararası Destek İstedi - 2003-09-08


ABD Başkanı George W. Bush uluslararası terörizme karşı savaşı kazanmak için gereken herşeyin yapılacağını söyledi. Bush bunun için uluslararası destek ve milyarlarca dolarlık ödenek talebinde bulundu.

Amerikan halkına hitaben Beyaz Saray'dan bir televizyon konuşması yapan Bush, teröre karşı savaşta zafere ulaşmak ve ulusal güvenliği sağlamak için gereken herşeyin ve her türlü harcamanın yapılacağını söyledi.

Irak'ın terörle savaşın merkezinde olduğuna dikkati çeken Bush, Orta Doğu bölgesinin de ya "ilerleme ve barış bölgesi" olacağını ya da "şiddet ve terör ihraç eden" bir yer haline geleceğini belirtti.

Başkan şöyle konuştu:

"Irak terörizme karşı açılan savaşta merkezi bir cephe durumuna gelmiştir. Özgürlük düşmanları bu cephede son bir hamle içindedir. Ve kendilerini burada yenilgiye uğratmamız gerekir. Bu zaman alacak ve fedakarlık gerektirecek bir iştir. Bununla birlikte terörizme açılan savaşta zafere ulaşmak, özgürlüğü yaymak ve ulusumuzu daha güvenlikli hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız, ne masraf gerekiyorsa karşılayacağız."

Başkan Bush Amerika'nın Irak'taki stratejisinin şu üç unsurdan oluştuğunu vurguladı:

"Irak'ta üç amacımız var; Bunlar teröristleri yok etmek, öteki ülkelerin desteğini de alarak özgür bir Irak yaratmak ve Iraklıların kendi savunmaları ve gelecekleri konusunda sorumluluk üstlenmelerine yardımcı olmak."

Başkan, Irak ve Afganistan'da Amerikan askeri varlığıyla ilgili masraflar ve bu iki ülkenin yeniden imarına yapılacak katkılar için Kongre'den 87 milyar Dolar ödenek isteyeceğini açıkladı.

Başkan bunun 66 milyar Dolarının askeri giderler, geri kalanının da iki ülkenin yeniden imarı için harcanacağını söyledi.

Bush şöyle konuştu:

"Irak'taki stratejimiz yeni kaynaklar gerektiriyor. Hem Irak hem de Afganistan'da yeniden imar çalışmaları ve askeri ihtiyaçlarımız konusunda bir değerlendirme. Yakında Kongre'den 87 milyar dolarlık fon isteyeceğim. Bu miktar Irak, Afganistan ve diğer yerlerdeki askeri ve istihbarat masrafları için gereklidir."

Başkan, Irak'ta Amerika'nın yapacağı imar çalışmaları arasında belediye hizmetlerinin yeniden başlatılmasını, okullar ve sağlık klinikleri inşa edilmesini saydı.

Bush, terörizmle savaştan bahsederken Orta Doğu bölgesi hakkında da şunları söyledi:

"Orta Doğu ya barış ve ilerlemenin olduğu, ya da, Amerika'da ve dünyanın başka yerlerinde daha çok can alacak şiddet ve terörü ihracaden bir yer haline gelecektir. Irak, Afganistan ve diğer yerlerde demokrasi ve hoşgörünün zaferi, uluslararası terörizm için acı bir yenilgi teşkil edecektir."

Başkan Bush dün akşam Amerikan halkına hitap ettiği konuşmada, uluslararası toplumu da Irak'ın yeniden imarına ve Iraklıların kendi hükümetlerini kurmasına katkıda bulunmaya çağırdı.

ABD lideri, "Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin önünde şimdi Irak'ta daha geniş bir rol üstlenmeleri için fırsat ve sorumluluk bulunuyor" diye konuştu.

Bush sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm dostlarımızın Güvenlik Konseyi kararlarını uygulama ve Saddam Hüseyin'i iktidardan uzaklaştırma konusundaki kararımıza katılmadıklarını biliyorum. Bununla birlikte geçmişteki anlaşmazlıkların, bugünkü görevleri engellemesine izin veremeyiz. Irak'taki teröristler uygar dünyanın temsilcilerine saldırdı. Bunlara karşı koymak uygar dünyaya düşen bir görevdir."

"Bazı ülkelerin Irak'ta çok uluslu güç için BM Güvenlik Konseyi'nden karar çıkarılmasını istediğini" söyleyen Bush, Dışişleri Bakanı Colin Powell'a, böyle bir güç oluşturulmasını öngören bir karar tasarısını Konseye sunma konusunda talimat verdiğini bildirdi.

Fransa, Almanya ve öteki bazı ülkeler, savaş sonrası Irak'ta kontrolu Birleşmiş Milletler'in üstlenmesi gerektiğini savunuyor.

Başkan Bush televizyon konuşmasını Amerika'da savaş sonrası Irak'ta devam eden işgalin Amerika için artan insani ve ekonomik maliyeti nedeniyle eleştirilerin giderek arttığı bir sırada yaptı.

Gerek muhalefetteki Demokrat Parti gerekse Başkanın Cumhuriyetçi Partisinden, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesi ve ülke yönetiminin Iraklılara devredilmesi yönünde baskılar geliyor.

Başkan Bush, Beyaz Saray'dan bundan önceki konuşmasını Mart ayında Irak'ta savaş başlarken yapmıştı.

Bush, 1 Mayıs günü California kıyısı açıklarında bulunan bir Amerikan uçak gemisinden yaptığı konuşmada da Irak'ta asıl savaşın sona erdiğini açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG