Erişilebilirlik

Başkan Bush'un Konuşmasına Farklı Tepkiler - 2003-09-08


Amerika’nın müttefikleri Bush’un daha fazla uluslararası destek istediği konuşmasına temkinli yaklaşıyor.

Üst düzey bir Fransız yetkili, konuşmanın Birleşmiş Milletler’den bir karar tasarısı çıkarmak amacıyla yapıldığını söyledi. Almanya ise asker göndermeyeceğini tekrarlayarak, Iraklı askerleri ve polis memurlarını eğitme dahil bazı başka seçenekleri gözden geçirdiğini açıkladı. Yunanistan ve Hindistan, Birleşmiş Milletler’den karar çıktığı taktirde Irak’ta istikrarın sağlanması amacıyla asker göndermeyi düşünebileceklerini bildirdi. Irak’ta 2000 asker bulunduran Avustralya yeni birlik göndermeyi düşünmediğini açıkladı.

Başkan Bush’un dünkü konuşmasına Demokrat Partili politikacılardan farklı tepkiler geldi. Delaware Eyaleti Senatörü Joseph Biden, Bush’un uluslararası toplumdan yardım istemesini memnunlukla karşıladığını söyledi, ancak Başkan’ın Birleşmiş Milletler’den çok daha önceden yardım istemiş olması gerektiğini vurguladı. Senato Uluslararası İlişkiler Komitesi’nin kıdemli üyelerinden Biden, Irak ve Afganistan’ın yeniden imarı için Bush’un ek 87 milyar Dolarlık bütçe isteğine ise olumlu oy vereceğini kaydetti.

Demokrat Başkan adaylarından Howard Dean ek bütçe isteğine karşı çıktı ve bunun Amerika içinde eğitim ve istihdama olumsuz etkileri olacağını söyledi. Vermont Valisi Dean, ek bütçe tasarısına ancak Irak operasyonlarına diğer ülkelerin de katılımını öngören bir Birleşmiş Milletler kararı alınırsa olumlu oy vereceğini söyledi.

Demokrat Senatör Edward Kennedy ise Başkan Bush’u Irak’taki başarısızlıklarını halka açıkça dile getirmediği gerekçesiyle eleştirdi. Yine başkan adaylarından Demokrat Senatör John Edwards ise Bush’un konuşmasının Irak’taki gerçek durumu yansıtmadığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG