Erişilebilirlik

'Komuta ve Bölge Konusunda Uzlaşma Sağlandı' - 2003-09-07


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'a Türk kuvveti gönderilmesi halinde bu kuvvetin Türk komutası altında olması ve kendine ait bir sorumluluk bölgesinde görev yapması konusunda ABD ile görüş birliği sağlandığını söyledi.

Gül, Ankara'da Türk ve Amerikan askeri yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin çok olumlu bir havada geçtiğini ve bu konularda görüş birliğine varıldığını bildirdi. Dışişleri Bakanı, Cumartesi günü, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı için İtalya'ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, askeri yetkililer arasındaki görüşmelerin önümüzdeki haftalarda devam edeceğini söyledi.

Öte yandan Amerika, Türk askerinin Irak’ta istenmediği görüşünün Irak'taki geçici hükümetin tüm üyeleri tarafından paylaşılmadığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, Irak geçici hükümeti tarafından Türk askerinin istenmediği yolunda bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Boucher, bu açıklamayı Cuma günkü basın brifingi sırasında sorulan bir soru üzerine yaptı.

Irak'ın, Kürdistan Demokratik Partisi yetkilisi olan geçici Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türk askerinin Irak’ta görev yapmaması konusunda geçici hükümet içinde görüşbirliği olduğunu öne sürmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsu Boucher, Türk askerinin gönderilmesi aşamasına gelindiğinde bunun engellenemeyeceğini, mutlaka bir çözüm bulunacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG