Erişilebilirlik

Rumsfeld'den Afgan Halkına Çağrı - 2003-09-07


Irak’ta üç gün süreyle temaslarda bulunan Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Afganistan’a gitti.

Rumsfeld, Washington’un Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin yönetimi yeniden yapılandırma çalışmalarına destek verdiğini ifade etti.

Bakan, Afganistan-Pakistan sınırında son zamanlarda Taleban militanlarının faaliyetlerini artırdığını belirterek, bu durumun terörizmin uluslar arası bir konu olduğunu bir kez daha açıkça gösterdiğini söyledi.

Rumsfeld, Karzai ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO öncülüğünde Afganistan’da görev yapan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF'ın görev alanının genişletilmesinin iyi olacağını vurguladı.

Rusmfeld, Afgan yetkililerin bu yoldaki çağrılarına katıldığını belirterek bununla birlikte son tahlilde, Afganistan'da güvenliğin Afgan halkının sorumluluğu olduğunu söyledi.

5 bin 300 askerden oluşan ISAF halen sadece başkent Kabil ve çevresinde görev yapıyor. Gücün genişletilmesi daha fazla asker katkısı gerektireceğinden pek çok ülke gücün genişletilmesine yanaşmıyor.

Ülkede Amerika’nın ise 10 bin dolayında askeri bulunuyor.

Amerikan ve Afgan askerleri, hükümet hedeflerine artan saldırılar ardından, ülkenin güney ve doğusunda Taleban savaşçıları olduğu düşünülen gruplara karşı bir süredir hava destekli bir operasyon düzenliyor.

Son dönemde hükümet hedeflerine yönelik artan saldırılar ülkenin yeniden kaosa sürüklenmesi endişelerini yaratmıştı.

Rumsfeld gezisi kapsamında Gardez'de bir Amerikan üssünü de ziyaret etti.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de, Savunma Bakanı ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında, ülkenin yeniden yapılandırılması çabalarıyla son dönemde artan şiddet olaylarının ele alındığını söyledi.

Karzai, Taleban militanlarının son zamanlarda yeniden güç kazanmaya başlamasından kaygı duyduğunu da vurguladı.

Savunma Bakanı’nın Kabil ziyaretinin bir diğer amacı da; ekonomik yapılanma ile Kabil'den milisleri temizleme ve Afganistan ordusunun kurulmasına Amerika’nın destek verdiğini göstermek.

Bir yetkili, bu çerçevede Amerika’nın Afganistan'a mali yardımı büyük ölçüde arttıracağını belirterek, bu konudaki açıklamanın gelecek birkaç hafta içinde Başkan Bush tarafından yapılacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG