Erişilebilirlik

Bush: 'Amerikan Ekonomisi Toparlanıyor' - 2003-09-05


ABD Başkanı George W. Bush, ekonominin kendini toparladığını gösteren sinyaller verdiğini söyledi.

Başkan bu değerlendirmeyi, Kongre’den Irak işgalinin masrafları için milyarlarca dolarlık ek bütçeyi onaylamasını istemeye hazırlandığı bir dönemde yaptı.

Amerika’nın Sesi’nden Scott Stearns’ın haberi şöyle:

Başkan Bush, vergi indirimlerinin sonucu olarak Amerikan ekonomisinin iyiye doğru gittiğini, çünkü halkın cebinde daha fazla para kaldığını söyledi.

"Vergi indirimi ailelerin sırtındaki yükü azaltıyor ve ekonomik büyümeye katkı sağlıyor. Vergi indirimi tam zamanında uygulamaya konmuştur."

Başkan, vergi indiriminin ekonomik durgunluğun etkilerini de azalttığını söyledi.

Ancak Demokratlar, indirimlerin iç borçları arttırdığını ve hükümetin sağlamak durumunda olduğu sosyal hizmetlerde kesinti anlamına geldiğini savundu.

Başkan Bush, Irak için milyarlarca Dolarlık ek bütçe istemeye Kongre’nin önüne çıkmaya hazırlanırken, federal borçlanmanın miktarı da gündeme gelecek.

Washington Post gazetesi, Başkanın Irak’ta harcanmak üzere 70 milyar Dolar istemeye hazırlandığını haber verdi. Bu rakam, ABD Kongresi'nin öngördüğünün oldukça üzerinde.

Nisan ayında Başkanın imzaladığı 79 milyar Dolarlık bütçenin üzerine eklendiğinde toplam Irak bütçesi 149 milyar Dolar’a ulaşacak.

Başkan, dün Missouri eyaletinde konuştu, ancak ne Irak’tan ne de talep ettiği bütçeden söz etti. Başkan Bush konuşmasında terörizmle savaş ve bunun ekonomiye etkilerinden sözetti.

"Ülkemizi olası bir terör saldırısına, dolayısıyla ekonomimizi de bunun etkilerine karşı koruyacağız. Amerikan halkının güvenliği benim için en önemli konudur. Diğer birçok ülkenin katılımı ile oluşmuş geniş bir koalisyonla dünya çapında tedbirler alıyoruz, almayı sürdüreceğiz. Terörist katillere karşı etkin bir şekilde mücadele ediyoruz ve bu savaşı kazanacağız."

Pazartesi günkü işçi bayramı Amerika’da başkanlık seçimleri için kampanya başlangıç tarihi olarak biliniyor. Ekonomi ise, Başkan Bush’un yeniden seçilebilmek için yürüteceği kampanyanın ana konusu olacak.

Demokratlar, Başkanın ekonomi konusunda pek de güçlü olmadığını düşünüyor. Zira Bush’un Beyaz Saray’da bulunduğu dönem boyunca 3 milyon Amerikalı işini kaybetti.

Başkan’ın bütçe fazlasıyla devraldığı hükümeti şimdi büyük bir iç borç yükü altında.

Bush yönetimi 2001 terör saldırılarını, ekonomik durgunluğu ve Afganistan ile Irak’taki savaşları bu borca neden olarak gösteriyor.

Başkanlık seçimlerinde Missouri, seçmenler Demokrat ve Cumhuriyetçi olarak tam ikiye bölündüğü için, anahtar eyalet olarak görülüyor. Başkan son 10 gün içerisinde iki kez burayı ziyaret etti.

Başkan, eyalette yaptığı konuşmalarda iş dünyası liderlerine seslenerek iş geliştirme, işçilere güven verme gibi birçok önemli konu üzerinde durdu.

Her ne kadar Amerikan piyasalarında iyileşme eğilimi sürse de, Başkan Bush, işsizlik oranının yüksek oluşunu kampanyasında bir şekilde halka açıklamak durumunda.

XS
SM
MD
LG