Erişilebilirlik

ABD, Irak Tasarısı İçin BM'yi İkna Turunda - 2003-09-05


Amerikalı yetkililer tasarıya mümkün olan en büyük desteği kazanabilmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleriyle tek tek görüşüyor.

Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını yürüten İngiltere bugün konuyla ilgili olarak Konsey’in 15 üyesini basına kapalı ilk gayri resmi oturumu yapmaya çağırdı.

Irak Savaşı’na karşı çıkmış olan Fransa ve Almanya henüz taslak halindeki tasarıya karşı çıktılar. Fransız ve Alman liderler tasarının, temel amaç olarak gördükleri siyasi iktidarın, kurulacak bir Irak hükümetine devri konusunu düzenlemekten çok uzak olduğunu belirttiler.

Ancak İngiliz Büyükelçi Jones Parry, Birleşmiş Milletler’in Bağdat’taki merkezine girişilen saldırının, Irak savaşı sırasında bölünmüş olan üyeler arasında uzlaşmaya varma isteği yarattığını söyledi. Parry, şunları dedi:

"Görebildiğim kadarıyla gayet olumlu bir hava hakim. Meslektaşlarım Birleşmiş Milletler’in görevini yapıp, Irak’taki işler üzerinde önemli rol üslenmesi gerektiğine inanıyor. Ağustos ayında yaşan olaylar, uluslar arası toplumun, neden Irak’ta başarıya ulaşması gerektiğini ve neden Irak halkına yardım etmekle yükümlü olduğunu ortaya koydu. Meslektaşlarım elbirliği ile Iraklıların yaralarını sarmak üzere biraraya gelmeye hazırlar."

Güvenlik Konseyi Başkanı Parry üzerinde tartışılan karar taslağını, sağlam bir metin olarak niteledi. İngiliz diplomat yapılacak gayri resmi temaslar sonucunda tasarı hakkındaki görüşlerin ABD'ye bildirileceğini kaydetti. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Shirac ile Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder, diplomatların metin üzerinde henüz anlaşmadığını belirttiler.

ABD'nin hazırladığı tasarı, 25 üyeli Irak Yönetim Konseyi’ni destekliyor ve uluslararası toplumu Irak’ın ekonomik canlanmasına katkıda bulunmaya çağırıyor.

XS
SM
MD
LG