Erişilebilirlik

Sırbistan: 'Bağımsız Kosova Hayaldir' - 2003-09-05


Sırbistan Başbakanı Zoran Zivkovic, Kosova’nın daima Sırbistan’ın parçası olarak kalacağını, bağımsız Kosova’nın ise hayal olduğunu söyledi.

Zivkovic, Sırbistan-Karadağ parlamentosunda yaptığı konuşmada, bağımsız Kosova fikrinin, Arnavut ayırımcıların, gerçekleşmeyen tehlikeli bir hayali olarak niteledi.

Başbakanın bu konuşmasından sonra parlamento, Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararının, Kosova’daki durum için en iyi çözüm yolu olduğunu belirten bir karar aldı. 1999 yılında kabul edilen söz konusu karar, tüm mültecilerin yerine dönmesini ve eski Yugoslavya’nın toprak bütünlüğünü kabul ediyordu.

Güvenlik Konseyi kararı NATO kuvvetlerinin Kosova’yı etnik Arnavutlardan temizlemeye çalışan Sırp ordusunu geri püskürtmesini izlemişti.

Sırbistan parlamentosu geçen hafta Kosova’nın Sırbistan’ın parçası olduğunu belirleyen bir kararı kabul etmişti. Parlamentonun dünkü kararında, önceki karara atıf yapılmadı.

Bu arada Birleşmiş Milletler’in Kosova’ya atadığı yeni yönetici Harri Holkeri bölgenin geleceği konusunda Sırp ve Kosova’lı liderler arasındaki görüşmelerin en kısa zamanda başlamasını istedi.

XS
SM
MD
LG