Erişilebilirlik

Rumsfeld Irak ve Afganistan'a Gidiyor - 2003-09-03


ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, koalisyon güçlerine yönelik saldırıların tırmandığı bir dönemde Irak ve Afganistan’a gidiyor.

Güvenlik açısından Bakan’ın programı gizli tutuluyor. Bu arada yaz tatilinden dönen Kongrenin Bütçe Bürosu, ABD'nin Irak’ı işgalinin askeri maliyetine ilişkin bir rapor açıkladı.

Kongre Bütçe Bürosu'nun incelediği senaryolara göre, ABD'nin Irak’taki askeri işgalinin maliyeti yılda 8 ila 29 milyar dolar arasında değişiyor, ancak en ucuz seçeneğin tercih edilmesi durumunda asker sayısında ciddi bir indirime gidilmesi gerekiyor.

Bütçe Bürosu’nun dün açıkladığı rapora göre, dünya çapında konuşlandırılan ABD askerlerinin sayısını şimdiki düzeyde tutabilmek için Savunma Bakanlığının, Mart ayından başlayarak Irak’taki asker sayısında büyük ölçüde indirime gitmesi gerekecek.

Bu senaryoya göre, Irak ve çevresinde, şu anda 180 bin civarında olan Amerikan askeri sayısının 2004-2005 kışında 38 bin’le 64 bin arasında bir düzeye indirilmesi zorunlu olacak.

Rapor, Başkan Bush’un Irak politikasına yönelik olarak, Amerikalı asker sayısının yetersiz olduğu ve kayıpların sayısının giderek arttığı yönündeki eleştirilerin yoğunlaştığı bir dönemde açıklandı.

XS
SM
MD
LG