Erişilebilirlik

Bush'un Irak Politikası Sorgulanıyor - 2003-09-01


ABD'de, Pazar günü yayınlanan televizyon programlarında, Kongre’nin önde gelen üyeleri Başkan George W. Bush’un Irak politikasını sorguladı.

Fox televizyonunda konuşan Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senator Richard Lugar, Irak’ın idare edilmesi için önümüzdeki 5 yıl içinde 30 milyar dolar gerektiğini, askeri harcamaların karşılanması için de ayda 4 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Başkan Bush’un bu konuları açıklığa kavuşturmasını isteyen Lugar, Kongre’ye Irak operasyonlarının 5 yıllık harcamasını kapsayacak bütçe sunulmasını önerdi.

"Başka bir deyişle, Iraklılara ve dünyaya uzun vadeli olarak bu işinde olacağımıza dair güvence vermeliyiz. Irak için gerekecek para, asker sayısı ve tüm ihtiyaçlar hakkında sistemli bir çalışma yapılmalı."

NBC’nin tartışma programı, 2004 yılı başkanlık seçimi kampanyası tartışmasının da gündeme gelmesiyle oldukça hararetli geçti. Demokrat Parti’nin başkan adayları olan Senatör John Kerry, Bush yönetiminin politikalarını eleştirdi.

"Tehlike içindeyiz. Önümüzdeki aylarda yapmamız gereken işleri yapmazsak büyük bir batağa saplanırız. Önümüzde çok zor işler var. Biz çok önemli ve büyük işlerin beklediği bir dönemden geçiyoruz."

Irak’a daha fazla asker gönderilmesi için Birleşmiş Milletler’le işbirliği yapılması gerektiğini söyleyen Kerry’ye karşılık, Cumhuriyetçi Partili Senatör Jon Kyl, yönetimi savundu.

"Bunun hangi şartlarda yapılacağı önemli. Irak’ta savaşa karşı olan ülkelere karar verme hakkı tanınması, yanlış olur."

Birleşmiş Milletler’in Irak’ta rol oynaması gerektiğini savunan senatörlerden biri de Demokrat Partili Richard Durbin oldu. Irak’ta askeri harekata başından beri karşı çıkan Durbin, konuştuğu pek çok Amerikalının savaşın bitmesinden sonra kaybedilen asker sayısı konusunda kaygılı olduğunu belirtti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda ise ABD'nin Irak’ta gerektiği kadar kalacağı tekrarlanırken, ihtiyaç duyulan paranın bulunması için Kongre’ye başvurulacağı belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG