Erişilebilirlik

Türkiye Irak Konusunda Kaygılı - 2003-08-30


Irak’a asker gönderme konusundaki değerlendirmelerin sürdüğü bir dönemde peşpeşe gelen saldırılar, Irak’ın geleceği konusunda Türkiye’yi de kaygılandırıyor. Irak’ın Necef kentinde dün düzenlenen kanlı saldırı ve sonrasındaki gelişmeler Türkiye tarafından da yakından izleniyor. Ankara saldırıyı şiddetle kınayarak Türkiye’nin Irak ulusuna desteğini sürdüreceğini açıkladı. Kişisel olarak Irak’a asker göndermeye olumlu baktığını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, bu konudaki kararın muhtemelen Ekim ayında alınacağını açıkladı.

Bağdat’ta Birleşmiş Milletler Merkezi’ne yönelik saldırıdan on gün sonra Şiilerin kutsal kenti Necef’te Hazreti Ali’nin türbesinin de bulunduğu camiinin önünde yaşanan katliam, bütün dünyadan olduğu gibi Türkiye’den de büyük tepki topladı. Dışişleri bakanlığı Türkiye’nin bu terör eylemini şiddetle kınadığını belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin, tarihsel geçiş sürecinde Irak ulusuna kuvvetle destek olmaya devam edeceği vurgulandı. Dışişleri bakanı Abdullah Gül de “Tam işler rayına oturmuşken, bu tür olaylar Irak için üzücü gelişmelerdir” değerlendirmesinde bulundu. “İstikrar beklenirken düzen bozucu bu tür gelişmeleri görmek son derece kaygı verici” diyen Gül, Irak için çok ciddi olan bu son gelişme hakkında gereken değerlendirmeleri yapacaklarını da belirtti.

Irak’a asker gönderme konusunda süren değerlendirmelerde, yaşanan bu son saldırıların ne ölçüde etkili olacağını önümüzdeki günler gösterecek. Fakat, Başbakan Erdoğan, kişisel olarak asker göndermeyi desteklediğini açıkladı. Aslında Erdoğan’ın bu desteği bilinmeyen bir şey değildi, fakat kamuoyu önünde ilk kez bu kadar net bir şekilde ifade edilmesi açısından önemliydi. Ancak Erdoğan, asker gönderme için devlet yetkilileri arasında konsensus oluşması gerektiğini de vurguladı. Erdoğan, tezkerenin büyük ihtimalle Ekim ayında çıkacağını söyledi ve Birleşmiş Milletlerden çıkacak bir kararın Türkiye için işleri kolaylaştıracağını ifade etti. Başbakan, “Irak’ta Amerika’nın jandarması gibi algılanmak istemiyoruz” diyerek, “Amerika istikrar istiyorsa, Türkiye’ye belirli bir bölgenin denetimini vermelidir” görüşünü dile getirdi. Ancak, Erdoğan, Amerika’nın PKK-Kadek konusundaki tavrını da söz değil eylem önemlidir diyerek eleştirdi.

Washington yönetiminin örgüte karşı harekete geçmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “hasasiyetimizi Amerika’ya ilettik, bunun çözülmesi lazım” dedi. Irak’ta gelecek hafta oluşturulacak hükümetin yapısı da Ankara’da yeni bir endişe kaynağı olacak gibi görünüyor. 25 üyeden oluşacak yeni Irak hükümetinde Kürtlere beş bakanlık verilirken Türkmenlere sadece bir bakanlık ayrılması, Ankara’da Kuzey Irak’la ilgili kaygıları da artıracak bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

XS
SM
MD
LG